Magnus Liam Karlsson. Gör det enkelt genom att ligga steget före, skriver Josefine Jonasson.

Så undviker du att tappa kontrollen

En av de viktigaste nycklarna när du vill gå ner i vikt är planering. Det kan låta tråkigt och till och med oflexibelt. Men faktum är att det är tvärtom, skriver Josefine Jonasson, Leg. Dietist.

Vill du gå ner i vikt – oavsett hur mycket – behöver du offra någonting. Det betyder emellertid inte att du måste låta bli allting du tycker om. Förbud tenderar att bli mer lockande än någonting, samtidigt som de lätt får dig att tappa suget. Däremot är det viktigt att ha en bra plan.
När man är som hungrigast fungerar nämligen inte alltid tankeverksamheten som man vill. Det blir enklast att ta någonting i farten, som går snabbt att både köpa och äta. Planerar du däremot dina måltider kan du både få till god och nyttig mat, samtidigt som du får mer utrymme för det lilla extra ibland. Så gör det enkelt för dig själv genom att ligga steget före.

Ett tips är att i god tid göra en lista

Nedanstående alternativ innehåller runt 500 kcal per exempel. Däremot skiljer sig näringsinnehållet och mättnaden åt en hel del.

1 baguett, med bregott, ost, skinka, salladsblad och en stor kaffe latte

eller

1 french hot dog med dressing och 33 cl coca cola

eller

80 gram blandade rostade och saltade nötter

eller

2 varmkorvar med bröd, senap och ketchup

eller

100 g grillad kycklingfilé
1 dl kokt quinoa
2 msk yoghurtsås
1 morot
½ avokado
100 g färsk spenat
40 g edamamebönor (utan skal)
4 körsbärstomater

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här