PRIVAT/Mårten Nylén. Josefins andra vecka i "Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Viktklubb".

”Att äta för att leva eller tvärtom...?”

Artisten och låtskrivaren Josefin Glenmark har gjort sin andra vecka i utmaningen "Kom i form på 90 dagar med Wellobe". Och hon är positivt överraskad.
– Antingen kan man äta för att leva eller leva för att äta. Jag har levt hela mitt liv för det senare. Men efter bara två veckor i Wellobe har jag gått ner 4 kilo, säger hon.

Känner du igen dig? Prova samma metod som Josefin

Precis som så många andra har Josefin Glenmark, 44, svårt att skilja på fysisk och känslomässig hunger. Förra veckan gick hon dessutom ut och berättade om sin ADHD-diagnos.
– Hela jag är en hög av känslor och samtidigt är jag en känsloätare. Så jag har ätit både när jag har varit glad, ledsen, arg, stressad och ensam, istället för att bara äta när jag faktiskt har varit hungrig, säger hon.
För att slippa äta medicin vill hon i utmaningen "Kom i form på 90 dagar med Wellobe"* lära sig att äta bättre och träna regelbundet. Och redan andra veckan har gett resultat. Hon har gjort sig av med hela 4 kilo.

Fått både ris och ros

Sedan hon berättade om sin diagnos har hon fått både ris och ros. Dels på sociala medier, dels från vänner och bekanta. Vissa anser nämligen att det är svårt att skilja på vad som är själva diagnosen och vad som tillhör den faktiska personligheten.
– Exempelvis är jag skitdålig på att städa eftersom jag har svårt att slutföra saker. Ska jag städa badrummet kan jag gå in och riva ut alla lådor. Sedan hittar jag ett par strumpor, går för att lägga in de i sovrummet – och börjar istället tömma garderoben – samtidigt som dammsugaren står på. Fast om det beror på min ADHD eller på att jag bara är sån, det kan jag inte säga. Men jag måste ju få äga min egen diagnos för att avgöra hur jag ska arbeta bort vissa drag eller om jag ens vill göra det, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet!

”Alla bitar börjar redan falla på plats”

Josefins avsikt med "Kom i form på 90 dagar med Wellobe" är alltså inte att skylla sin övervikt på sin diagnos. Däremot vill hon göra den här resan till något större än sin viktresa: Hon vill försöka inspirera likasinnade att välja göra hälsosamma val framför självmedicinering och matmissbruk.
– Dessutom är jag astmatiker och även den blir bättre när jag tränar. Som mamma och karriärskvinna får jag sällan tid med mig själv, men nu har ett helt annat lugn börjat infinna sig. Mår mamman bra så mår familjen bra, sägs det ju. Så det är dags att börja prioritera mig själv, lära känna mitt nya jag och försöka hjälpa andra att komma till samma slutsats. Och jag känner redan att min kropp börjar ställa om sig och att alla bitar börjar falla på plats, säger hon.
Testa samma verktyg som Josefin

Så tycker Mårten om Josefins andra vecka

– Josefins andra vecka har gått bra. Hon jobbar för att få till fördelningen och planerar måltiderna kring sin studiotid och sina turnétider. De två första veckorna är viktiga då det handlar om att komma in i sina nya rutiner och tänka annorlunda där det inte funkat tidigare. Jag tycker att Josefin har en grym inställning och är säker på att detta kommer bli riktigt bra, säger Mårten Nylén.

Så får du till träningen om du har svårt med rutiner

– Det handlar om att göra det enkelt. Livsstil är någonting vi skapar, inte någonting vi få eller antar. Så vi behöver helt enkelt planera in träningen om det är svårt att få till den. Mitt tips är att du bokar in tid med dig själv om du behöver, men se alltid till att hålla din handlingsplan realistisk och utförbar. Det är också alltid bättre att göra någonting litet istället för ingenting alls.

Så gör du för att vara med

Alla som är medlemmar i Wellobe kan följa programmet parallellt med Josefin. Du väljer själv när dina 90 dagar ska starta och varje vecka får du sedan:
* Specialtips för din kost
* En utmaning
* En motivationsfilm
* En 12 veckor lång plan för din träning med specifika övningar.
* Extra tips, råd och coaching i Facebook-gruppen "Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Wellobe".

Starta dina 90 dagar HÄR

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här