Viktor Fremling/Magnus Liam Karlsson/Gustav Mårtensson

Experternas bästa tips och tricks

Krångla inte till det i onödan, hitta någon att träna tillsammans med och våga tacka nej. Här är några av våra experters bästa tips och tricks för att du ska återfå dina goda vanor och komma igång efter sommaren.

1. Krångla inte till det. Nya recept i all ära, men byt inte ut alla favoriter. Det är de gamla trygga recepten man tar till när man är stressad, så var rädd om dem. Gör dem istället lite nyttigare och komplettera alltid med grönsaker.

2. Ta bort söta och energirika drycker. Ska du bara göra en enda sak är detta det bästa alternativt. De ger dig nämligen ingen långvarig mättnad utan ökar istället ditt sötsug. Vatten är med andra ord alltid bäst, men tillsätt gärna frukt, bär, färska bladkryddor eller gurka. Det blir både gott och snyggt.

3. Ta inte om. Lägg upp en komplett portion på tallriken och ta sedan inte om. Inte ens om det finns lite kött eller fisk kvar. Och om du blir mätt innan du har ätit upp så får du faktiskt lämna mat – även om mamma sa annat när du var liten.

  Josefine Jonasson, leg. dietist

1. Bestäm dig. Det bästa sättet att få din träning gjord är att bara göra den. Det enda du behöver är dig själv, och träningsmöjligheterna är oändliga och finns precis där du står. Gör något varje dag: Promenera, spring, cykla, simma, dansa, eller hoppa eller hopprep.

2. Hitta en vän eller granne. Det gör din träning dubbelt så rolig. Messa inspirationsbilder och peppa varandra, träna och testa nya aktiviteter ihop. Tillsammans blir det både roligare och svårare att smita undan när det känns tungt.

3. Gör det enkelt. Ha alltid dina träningskläder redo. Det ska inte vara krångligt eller kräva massa utrustning för att komma i form. Bestäm vad du ska göra med dina vakna timmar. Ett supereffektivt träningspass behöver inte ta mer än 15 minuter, och du kan enkelt göra det hemma i vardagsrummet, på altanen eller i trädgården.

  Shirin Djavidi, Personlig Tränare

1. Motivation föds när vi gör saker som är viktiga för oss. Som att till exempel prioritera vår hälsa. Så genom att göra konkreta saker som leder i riktning mot våra mål väcker vi motivation att fortsätta. Påminn dig därför att motivation inte är någonting man bara har – utan någonting som kommer ur det man faktiskt gör – och fortsätt göra det som är viktigt. Det kommer kännas lättare med tiden.

2. Välj dig själv – och våga tacka nej. Stå fast vid din planering, och ät och drick precis så som du hade tänkt. Tacka därför nej vänligt men bestämt om du blir bjuden på sådant du inte vill ha. Det är inte oartigt utan bara ett sätt att vänligt välja dig och din hälsa.

3. Stanna upp och ge dig själv tid och utrymme. Till exempel när du äter. Skär maten i små bitar, ta lagom stora munsbitar och tugga noga. Skapa ro att observera vilka smaker du upplever. Det skänker lugn, och både smakerna och måltiden ger en större upplevelse.

Klara Edlund, leg. psykolog

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här