Så bryter du dåliga vanor

Att bryta vanor är något av det svåraste som finns. Vare sig det gäller att gå ner i vikt eller sluta dricka kaffe. Här får du några vardagstips.

1. Problem: Kaffetokig. Testa att skippa kaffet en dag om du är van att alltid dricka minst en kopp till frukost. Det är inte helt omöjligt att du får huvudvärk och känner dig låg och lättretlig. Nyligen gjorda studier i Psychopharmacology, visar att det blir en ökad tillförsel av blod i venerna som framkallar huvudvärken. 

Därför är det inte bra för dig: Ett konstant bruk av kaffe och koffein kan göra dig lättretlig och nervös. Forskare vid Exercise and Nutrition Sciences at Deakin University i Australien, säger att ett för högt intag av koffein kan ge ångest. En annan studie från Dartmouth Medical School visar att en person som dricker fyra koppar kaffe om dagen i en vecka får en ökning på 35 procent av deras insulin känslighet, vilket ökar din risk för att utveckla diabetes.
Bryt en vana: Börja med att skriva ner allt du dricker och äter under en vecka för att kartlägga allt koffein du får i dig genom kaffe, te, läsk, energidrycker mm. När du ser hur mycket du får i dig kan du successivt försöka dra ner på det ena efter det andra och du kommer märka att ditt begär sjunker.

2. Problem: Feströkare. Även om du inte röker dagligen kanske du tar en cigg till fredagsölen eller vid något annat socialt tillfälle under veckan. ”Den mest kraftfulla lockelsen är att vara runt folk som röker”, säger Michael Fiore, chef vid University of Wisconsin Center for Tobacco Research and Intervention till womens health magazine.
Därför är det inte bra för dig: Du förgiftar dig själv även om du bara gör det några gånger i månaden. Det finns ingen lägre gräns för vad som är ofarligt när det kommer till cigaretter. Så lite som en cigarett kan skada dina kärlväggar som i sin tur kan leda till hjärtproblem.
Bryt en vana: Här gäller allt eller inget principen. Försök att hitta ett substitut under en tid. Du kanske kan ha en drinkpinne nära till hands som du kan fingra med och ibland ha i munnen. Det här gör att din mun och dina händer blir upptagna med annat. Klarar du inte det i början kan du ha ett nikotintuggummi nära till hands, men låt inte det bli en vana också.

3. Problem: Soffmiddag och snacks framför teven. Det är självklart helt ok att sitta framför teven och äta middag ibland, men inte varje dag. Då blir det en dålig vana. ”Personer som är stressade eller som inte har ett stort socialt nätverk har en förmåga att grotta ner sig i soffan varje kväll”, säger Dr Leonard Jason, vid DePaul University, som just studerar folks vanemönster.

Därför är det inte bra för dig: Folk som äter middag framför teven varje kväll äter 71 procent mer mat när de tittar på tv, så det kommer kanske inte som en chock att 19 timmars tevetittande i veckan ökar risken att bli överviktig med 97 procent, visar en belgisk studie. Andra studier visar att allt över 80 minuters tevetittande om dagen ökar risken för Alzheimer med 30 procent.
Bryt en vana: Bestäm dig för vilka program du verkligen "måste" se. Rör på dig under reklamen. Försök att boka upp dig två till tre kvällar i veckan med kompisar, träning eller någon annan aktivitet.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här