Colourbox

”Kan jag spara kalorier till helgen?”

En säker metod för att gå ner i vikt är att begränsa mängden kalorier. Många ser därför till att äta mindre i veckorna för att kunna festa till det på helgerna i stället. Men fungerar det verkligen? Så här tycker dietisten Josefine Jonasson.

Egentligen är det busenkelt att gå ner i vikt. Det gäller bara att göra av med lite energi än man får i sig – eller tvärtom – att tillföra lite mindre energi än man gör av med. I teorin är det en enkel ekvation, men i praktiken kan det vara lite knepigare. Ett sätt att få ordning på det är helt enkelt att skaffa sig kontroll på kalorierna genom att räkna dem.
Som medlem i Wellobe får man utifrån kön, längd, startvikt, mål och motionsvanor en individuell rekommendation på det totala antalet kalorier man bör hålla sig till varje dag. En fullt rimlig fråga är därmed huruvida man kan spara sina vardagskalorier för att festa till det och äta desto mer på helgerna.

JUST NU: En månad på köpet!

Glöm inte bort näringsinnehållet

Enligt Wellobes dietist Josefine Jonasson är det i första hand ingenting hon skulle rekommendera. Dels eftersom de flesta medlemmar har ett rekommenderat energiintag på max 1 300 kalorier per dag. Och det är i princip omöjligt att få i sig tillräckligt mycket näring på färre kalorier än så, menar hon.
– Tar du av de kalorierna för att kunna äta mer på helgerna går du miste om en hel del näring. Ofta är det dessutom snabbmat eller godsaker man sparar sina kalorier till och inget av det är direkt smockfullt med vitaminer eller mineraler.

Lätt att bli dumsnål

En annan anledning är att man riskerar att konstant gå hungrig. Och då är risken snarare att man tappar kontrollen och tvärtom äter mer än vad man egentligen hade tänkt.
– Man blir helt enkelt dumsnål. Samtidigt kan det faktum att man kan spara kalorier till särskilda saker på helgerna också göra att man klarar att avstå de godbitarna på vardagarna. Och då ökar chansen för att man i det långa loppet faktiskt orkar hålla sig till sin plan.

Max 100 kalorier per dag

Det viktigaste, menar Josefine Jonasson, är att göra det som passar en själv. Men vill man minska sitt kaloriintag i veckorna så bör man göra det med max 100 kalorier per dag. Det betyder att man har 500 kalorier tillgodo lagom till helgen, som inte bör påverka vikten.
– Ännu bättre är att både minska kaloriintaget och öka kaloriutgifterna, det vill säga röra på sig lite mer. Ju lägre energiintag du har, desto viktigare är dock kvaliteten på maten.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här