Karolina Olson Haglund

Hon gör snacks – som är hälsosamma

Från dålig koll på vad hon stoppade i sig till att äta råsmart.
Så skulle man kunna beskriva Ulrika Hoffers kulinariska resa.
Nu har hon gett ut fem böcker, är utbildad kostrådgivare populär föreläsare – och utbildar rawfood kockar.
Idag är hon aktuell med boken Supersnacks.

Hur började ditt intresse för bra mat?

– Om man tar det från början så var egentligen kost inget jag riktigt tänkte på. Visst jag tänkte ibland att jag skulle behöva äta bättre och kanske gå ner fem kilo men det var inget som var angeläget för mig. Det var egentligen inte förrän vi upptäckte att min äldsta son, som i dag är 11 år, var mjölkprotein allergisk som jag blev tvungen att bli medveten. För tio år sedan så var det väldigt svårt att hitta färdig mat som var fri från mjölkprotein så jag blev tvungen att lära mig att laga mat utan genvägar och att bli väldigt bra på att läsa innehållsförteckningar, säger Ulrika och fortsätter:

– Detta födde ett enormt intresse hos mig att läsa mer och lära mig mer om hur mat och kost egentligen påverkar oss och vårt välmående. Efter det började jag ifrågasätta mer och mer varför jag åt en massa saker som inte fyllde någon funktion. Till exempel varför jag tänkte att jag skulle dö om jag inte fick en chokladbit på eftermiddagen. Det blev startskottet för ett ny hälsosam kosthållning för mig och min familj.

JUST NU: En månad på köpet!

Mjölk- och glutenfria recept

Ulrika blev så pass intresserad att hon inte ville hålla sin nyfunna kunskap för sig själv. Hon valde därför att vidareutbilda sig inom kostrådgivning och de psykologiska effekterna maten har på vårt välmående. Hon började även att skriva på sin första kokbok Råsmart familj.
Vad innebär det att äta råsmart?
– Recepten i mina böcker är helt fria från mjölk och gluten. Jag undviker också socker. När Råsmart familj kom ut så var det inte så många som pratade om att äta glutenfritt men det har blivit allt större under de senare åren. Att äta råsmart är att äta hälsosam mat som man mår bra av. Jag har även gett ut en bok som heter Good mood food för att just hur maten påverkar oss var en sådan väckarklocka för mig.
Du har även skrivit om smarta sötsaker och nu supersnacks. Varför då?
– Jag tror att man gör sig själv en otjänst om man tror att man kan leva sitt liv utan att någon gång vilja ha en fika, snacks en fredagkväll eller en god efterrätt på helgen. I dessa böcker visar jag att det går att äta sötsaker och snacks som är bättre för dig än att köpa en påse chips, godis eller färdiga bakverk. Att fylla det behovet med sötsaker och snacks som faktiskt innehåller saker som är bra för dig tror jag kan få fler att faktiskt klara av att leva ett mer hälsosamt liv. Den riktiga utmaningen är hur man sammanfogar kontot för grönsaker med helgschemat – många får i sig flera tusen kalorier extra i form av godis och chips helt i onödan.

Vem riktar sig den nya boken till?
– Alla som vill bör testa att göra egna snacks. Det finns en hel del olika typer av snacks för olika tillfällen. Det är en enkel bok, liten, billig och användarvänlig. Du hittar inga faktaavsnitt utan detta är en bok för dig som verkligen vill testa.
 

Testa några av Ulrikas supersnacks nedan!

Chokladpudding med svarta bönor, 4 port

248 kcal/port 
2 förpackningar svarta bönor (460 g avrunnen vikt) 

3 msk honung 

1 banan 

½ dl kakao 

½ tsk vaniljpulver 

1 krm salt

Topping:
½ banan
10 hasselnötter 

Gör såhär:
Skölj bönorna ordentligt. Mixa alla ingredienser till en riktigt slät kräm. Toppa med skivad banan och lite kokos eller hackade nötter.

Knapriga kikärter med tacosmak

742 kcal i hela satsen
1 burk kikärtor
3 msk olivolja 

1 tsk spiskummin 

1 tsk torkad koriander 

½ tsk torkad gurkmeja 

1 tsk torkad oregano 

½ tsk chilipulver 

½ tsk paprikapulver 

½ tsk lökpulver 

1 msk tamari eller soja 

1 tsk salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. 
Skölj kikärterna och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Blanda olja samt alla kryddorna i en skål. Tillsätt kikärterna och blanda.
Häll ut kikärterna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen 30 minuter. Ta därefter ut dem och låt dem kyla av, minst 30 minuter (detta för att låta lite vätska avdunsta, vilket gör dem ännu krispigare). Ställ därefter in kikärterna i ugnen igen i cirka 20 minuter.  

Rotfruktschips

583 kcal i hela satsen
500 gram morot 

500 gram rödbetor 

1 msk olivolja 

salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 50 grader. 

Skala och skär eller hyvla rotfrukterna i tunna slantar. Lägg i en skål, droppa i lite olivolja (max 1 msk per kilo rotfrukter) och strö över lite salt. Vänd runt och sprid ut på bakpappersklädda plåtar. 

Torka i ugn över natten så att rotfrukterna drar ihop sig och blir krispiga. De "krullar" ihop sig till små knyten, till skillnad från vanliga chips som tillagas på högre värme, och funkar utmärkt som snacks, men också som topping till diverse rätter, exempelvis en soppa eller en röra. 

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här