Getty images

Här är kaloribovarna på midsommarbordet

Matjessill och gräddfil, jordgubbstårta och snaps. Vilka är egentligen de största kaloribovarna på midsommarbordet? Här reder Wellobes dietist, Josefine Jonasson, ut de värsta fällorna.

Håll formen i sommar – med våra verktyg
Självklart ser traditionerna lite olika ut från familj till familj. Men de allra flesta har i alla fall sill, nypotatis, gräddfil, jordgubbstårta och snaps som stående inslag på midsommarbordet. För att dryga ut mängden mat ytterligare, lägger vissa även till bröd och smör, köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Lite som vid jul.

– Sedan har vi ju det här med grillandet också. Många äter sillunch på dagen och fortsätter sedan med att grilla på kvällen. Som vid de flesta högtider kanske man också sitter och äter lite längre, vilket gör det ännu viktigare att hålla koll på den mängd mat man faktiskt får i sig. För under högtider blir det oftast större portioner, säger Josefine Jonasson.

Alkoholen värst
När det kommer till själva sillen är den däremot inte den värsta boven på midsommarbordet. I alla fall inte om man talar om matjessill. Den innehåller visserligen fett, men bra sådant.

– Eftersom alla inte gillar matjessill kompletterar många även midsommarbordet med andra typer av sill. Och även om de kanske innehåller färre kalorier, innehåller inläggningarna oftast sämre fett än vad vanlig matjessill gör.

En annan kaloribov på midsommarbordet är gräddfilen, som vissa dessutom byter ut mot ovispad vispgrädde. Och för att inte tala om all alkohol.

– Midsommarsnapsen till exempel är nog en av de största bovarna på midsommarbordet, just eftersom man inte tänker på hur många kalorier några få centiliter starksprit innehåller.
Behöver du hjälpa med dina hälsomål? Prova vår metod

Allt handlar om att ha kontroll
Det största problemet, menar Josefin Jonasson, är dock avsaknaden av grönsaker och frukt. För traditionellt sett är det enda gröna den klippta gräslöken eller dillen i gräddfilen.

– Det som verkligen saknas är alltså grönsaker att fylla ut portionerna med, annars fyller man upp dem med annan mer energität mat i stället. Ögat vill gärna ha en full tallrik. Det klart att man ska kunna få äta tårta och dricka snaps på midsommarafton om det är någonting man tycker är viktigt. Men allt kommer hela tiden tillbaka till att det handlar om att göra det med kontroll. Visst kan man ta en hutt, men man kanske inte måste ta fem bara för att det är midsommarafton.

Det här får du som medlem

* En individuell kostplan
* En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
* En bank med tusentals kaloriberäknade recept
* Träningsprogram och filmer
* Dina framsteg i grafer och tabeller
* Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
* Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

Bli medlem >>HÄR<<

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här