PRIVAT

”Du kan äta väldigt mycket”

Redan efter första veckan i Wellobe började Johanna, 31, gå ner.
Och det var inte direkt så att hon höll igen på maten.
– Nej, tvärtom. Jag var mätt hela tiden. Du kan äta väldigt mycket, säger hon.

Johanna Karlsson, 31, bor tillsammans med sin man och sina två barn i ett hus i Ulricehamn några mil väster om Jönköping. I dag vet hon nästan exakt vad och hur mycket hon ska äta och röra på sig för att hålla den viktnivå hon vill. Men så har det inte alltid varit.
– Visserligen har jag alltid varit väldigt sportintresserad och såväl spelat fotboll, handboll och orienterat, som gått på gym. När jag började på gymnasiet fick jag dock lite andra intressen, slutade med idrotten och började jobba på en lokal hamburgerrestaurang i byn. Och det var då jag började gå upp i vikt. Sedan fortsatte det så i smygande takt.
Efter att Johanna hade fött sitt första barn hade hon även svårt att bli av med gravidkilona. Med Viktväktarnas hjälp blev hon visserligen av med 30 kilo, men just när hon nått sin målvikt blev hon gravid med barn nummer två.
– Förra hösten blev jag dessutom sjukskriven, vilket både gjorde mig trött och deprimerad. Och då blev det lätt att jag bara gick hemma och smååt, säger hon.

JUST NU: En månad på köpet!

Gick ner i vikt redan första veckan

I början av 2014 kände hon dock att det fick vara nog. Då hade hon gått upp hela sex kilo på bara tre månader och vägde runt 85 kilo.
– Nu har jag två val, tänkte jag: Antingen får jag köpa nya kläder eller så får jag göra någonting åt det här. Det gäller ju egentligen bara att bestämma sig.
Och bestämde sig, det gjorde hon. En arbetskamrat tipsade om Wellobe, som Johanna själv hade läst om någon gång på nätet och tyckt verkat bra.
– Varför inte? tänkte jag och skrev in mig. Och då hakade även min man på.
Redan efter första veckan kände såväl Johanna som Johannas man effekt. De började båda gå ner i vikt. Och sedan fortsatte det så varje vecka.
– I början var det väl visserligen mest vätska. Men oavsett så fick vi nya resultat hela tiden och det var jätteskönt, inte alls så jobbigt som vi trott. Ju äldre man blir, ju svårare är det ju att gå ner i vikt.

Har fortsatt gå ner – av bara farten

Men enligt Johanna var det faktiskt mycket lättare än hon hade trott. Trots att hon kört på stenhårt hela tiden och undvikit att "unna sig" småsaker.
– Jag har bara sett till att logga alla mina kalorier och planera mina veckor. Det sköna med Wellobe är ju att man slipper banta. Man får faktiskt äta väldigt mycket, så jag har varit mätt hela tiden. Och då blir det en hållbar livsstil till slut.
Redan efter ett halvår nådde Johanna sin målvikt på 65 kilo. Efter det har hon dock ändå fortsatt gå ner i vikt – liksom av bara farten.
– Nu kan jag lika gärna fortsätta lite till. Jag har även börjat motionera. I början gick jag fem kilometer ett par gånger i veckan. Under våren ökade jag till en mil fyra gånger i veckan och nu har jag börjat springa också. För att kunna behålla motivationen tror jag att det är jätteviktigt att ha fortsatta mål att sträva efter, även efter att man har nått sin målvikt. Mitt nya mål är att springa fem kilometer på under 25 minuter.
Du har väl inte missat vår nya loggbok i mobilen?
* För iPhones

* För Android-telefoner

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här