Sofia Yoo

”Att äta eller ätas – det är frågan”

Själv beskriver sig Raymond Ahlgren rätt och slätt "som en glad skit". Fast vägen till att bli det har inte direkt varit spikrak – tvärtom. I dag föreläser han om missbruk, medvetenhet, motivation och personlig utveckling – faktorer som alla är starkt förknippade med överviktsproblem.

Som son till en av president Allendes närmsta män i 1970-talets Chile, avlöste det ena traumat bara det andra i Raymond Ahlgrens barndom. När han var 6 år mördades fadern och systern. Under landsflykt utsattes han sedan för både misshandel och övergrepp. Som 7-åring nådde han Sverige, men blev mobbad och var redan som 10-åring självmordsbenägen. Och som 12-åring började han röka hasch, efter att mamman och brodern flyttat utomlands – för att som 19-åring även börja supa, slåss och skära sig själv.
När Raymond blev äldre lyckades han dock starta ett framgångsrikt sportföretag. Men även om han hade två barn, två Chevor och en lyxkåk på Lidingö kände han sig aldrig hel.
– Jag var som Dr Jekyll och Mr Hyde. På dagarna upprätthöll jag en fasad, på kvällarna söp jag och tog Rohypnol och Valium. Allt för att inte känna någonting och fly, säger han.
Lär dig bryta negativa mönster – läs mer här

Lurades med på kurs om personlig utveckling

När hans barn fyllt 2 och 5 år, rasade dock hela illusionen och Raymond slog i botten – hårt. Det började med att han blev medlurad på ett seminarium om personlig utveckling. Det pågick i tre dagar vid fyra olika tillfällen och var som han själv beskriver det "rätt brutalt".
– Det var inte så att vi satt i ring och höll hand eller så. Det var mer "det här är ditt ego" typ, så i början stack jag till Bistro Jarl och söp ner mig i stället.
Till slut kunde Raymond dock inte fly mer. Då gick han hem till barnen, betraktade dem och såg vad han höll på att ge dem. Och har man väl sett verkligheten finns det ingen återvändo, säger han. Så nästa gång "cirkusen kom till stan" gick han dit igen. Och igen.
– Holy shit, tänkte jag. Det här är min grej. I pauserna kom andra deltagare fram och frågade om allt som just sagts. Då förstod jag att "aha, det är det jag ska vara – översättare". Och från den dagen började jag knarka personlig utveckling i stället för alkohol.
Behöver du lära dig att stå upp för dig själv? Kolla här

JUST NU: En månad på köpet!

Mat som en form av missbruk

År 2008 blev Raymond Ahlgrens sommarprat i P1 ett av de mest lyssnade av alla. Och i dag reser han land och rike runt och föreläser – spik nykter. För om det är någonting han har lärt sig är det vikten av stöd, oavsett vilken typ av livsstilsförändring det handlar om.
– Just övervikt är jag ingen expert på. Däremot skulle det kunna liknas vid missbruk och det har jag ju stor erfarenhet av. Och där är behovet av att göra sig upptagen med alkohol, droger eller mat bara för att man egentligen vill fly från något ungefär detsamma.
Så var ska man då börja om man känner igen sig? Jo, för det första måste du bli medveten. För vill du lösa ett problem måste du först få upp ögonen för det, menar Raymond.
– Jag brukade till exempel säga att jag "bara gillade" vin. Sedan insåg jag att det var för att det var mest bekvämt så – inte för att det var sanningen.
Känner du igen dig? Se mer här

Via inspiration kommer motivation

För det andra måste du fundera på vem du vill vara. För att gå ner i vikt krävs såväl inspiration, motivation som disciplin. Men ingen annan kan motivera, bara inspirera dig.
– Utse därför en förebild, vem som helst. Det viktiga är din känsla inför den, för vad alla förebilder ofta har gemensamt är känslan av att de kontrollerar sina egna liv. Så tänk efter, är det du som äter den där bullen eller är det bullen som äter dig? Själv slutade det med att jag blev förbannad på allt vin och tänkte "glöm det, här är det jag som bestämmer". Och via den inspirationen kom så småningom även motivationen.
Vill du ha mer inspiration av Raymond? Få det här

Sluta fly och börja längta

Nästa steg är att lära sig att hålla ögonen på rätt mål. För oavsett om det handlar om övervikt, ensamhet eller dålig ekonomi ska du aldrig fokusera på att fly från problemen.
– En grundregel är att vad du än fokuserar på i ditt liv får du mer av. Tänk exempelvis att du har köpt en ny tröja. Sedan tycker du att du ser den överallt på folk i stan. Sanningen då är ju inte att alla har den, utan bara att du fokuserar på den. Samma sak är det med övervikt. Sluta fly från den du är och längta istället efter den du vill vara. För i samma ögonblick som du gör det är du på sätt och vis redan den personen.
Läs mer här hur Raymond kan hjälpa dig

”Ge fan i att slå på dig själv”

Slutligen måste du också sluta slå på dig själv. Det är ytterligare en grundregel eftersom det alltid finns en yttre och en inre verklighet med en viss diskrepans, menar Raymond.
– När jag coachar folk, coachar jag som sagt inte just överviktiga. Däremot pratar jag ofta om vikten av en god självkänsla eftersom många som har viktproblem ofta har dålig självkänsla. Mitt råd till dem är: Sluta döma. Ta den där bullen, men ge fan i att slå på dig själv efteråt för då kommer du aldrig att våga se din sanning igen. Själv har jag exempelvis alltid trott att det är omvärlden som har slagit mig, medan det är jag som har slagit på mig själv. Så respektera problemet och skratta bort det om det inte blir som du tänkt dig. Och börja sedan om.
Ja, jag vill prova Raymonds onlinekurs i Total självkänsla

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här