Vad är det egentligen för skillnad mellan pasta och bönpasta?
Och framför allt: Vilken är bäst om man vill gå ner i vikt?
Här listar dietisten Josefine Jonasson dess för- och nackdelar.
Vanlig fullkornspasta eller bönpasta på sojabönor? Tja, tittar man på energiinnehållet är det ungefär detsamma i båda, menar Josefine Jonasson. Tittar man däremot på mängden kolhydrater så skiljer de sig åt: Medan bönpastan innehåller väldigt lite kolhydrater och är rikare på både protein och fiber, är det samtidigt betydligt mer fett i den.
– Fördelen med den höga mängden protein och fiber är dock att mättnaden blir större, vilket i sin tur kan göra att man äter mindre mat och därmed också får i sig färre kalorier. Sedan tror jag att många skulle kunna vinna på att dra ner lite på kolhydratrik mat i allmänhet och då "mjölmat" i synnerhet, eftersom det helt enkelt är lätt att få i sig lite för mycket kolhydrater, säger Josefine Jonasson.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.