PRIVAT

”Wellobe är inte bara till för att gå ner i vikt”

Det började med att Elin Eriksson inte längre kunde förstå vad som sades på mötena. Därefter gick det fort. Hon blev snabbt sämre och det slutade med en kollaps, ambulans i ilfart och en MS-diagnos.
– Vad man vill och vad som är verklighet är inte riktigt samma sak. Jag är ju den där pigga och glada Elin egentligen men jag har ingen ork. Därför är det oerhört viktigt med rutiner och planering och där hjälper Wellobes app mig. Det handlar inte bara om vikten utan mer allt annat som min kropp mår bra av, säger hon.

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.
– För mig har det haft en stor påverkan på det kognitiva planet. Jag har dåligt minne, otroligt svårt att koncentrera mig och ibland kommer jag knappt upp ur sängen för att jag är så trött, säger Elin.

”Tänkte att livet var över”

Elin blev sjuk för 13 år sedan och sedan ett par år tillbaka är hon sjukskriven på heltid.
– När jag fick min diagnos så tänkte jag att livet var slut. Det var som en svart rullgardin. Jag tänkte att jag aldrig skulle kunna bli mamma, inte jobba eller umgås med människor. Livet var över.

”Jag tror på positivt tänkande”

Sedan hände något. Elins kämparglöd tändes till liv och hon insåg hur rutiner och ren vilja faktiskt fick henne att må bättre. Istället för att fokusera på tröttheten så tvingade hon sig själv att hitta på saker, motionera eller träffa vänner.
– Att planera är jättebra för mig. Jag ser det som ett arbete, där jag ger mig själv en uppgift och då måste man ju lösa det. Här ingår bra kosthållning och träning eftersom både jag och min kropp mår bra av det. Via Wellobes app planerar jag och det gör det lättare att hålla. Jag tror också på att positivt tänkande gör allting enklare.

JUST NU: En månad på köpet!

Gått upp 10 kilo

När Elin inte längre klarade av att jobba, och istället tillbringade mer tid hemma, blev det lätt ett par knäckebröd med ett tjockt lager smör på som slank ner så fort suget satte igång.
– Jag kan leva på knäckebröd och smör! Det kanske inte låter som en så jobbig last men jag har faktiskt gått upp 10 kilo på tre år. Idag använder jag också Wellobe för att gå ner i vikt och det fungerar bra. Man vill inte logga onyttigheter som knäckebröd med smör. Det är roligare att fylla i att man ätit keso och banan, säger Elin och skrattar.

Handlar inte bara om kosten

Idag väger Elin runt 70 kilo och vill gå ner till 65.
– För mig handlar det inte bara om kosten utan motionen också. Jag rör på mig så mycket jag orkar och kan. Det blir säkert fem dagar i veckan, även om det kanske bara är en promenad. Det är mitt tips till alla, ta vara på vardagsmotionen. Den gör oss gott på alla plan.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här