Colourbox

Varning för dolda gifter på grönsaksavdelningen

Att frukt och grönt är nyttigt råder det ingen tvekan om.
Vad många däremot inte vet är att det också finns giftiga sådana.

Ekologiskt eller ej? Det är frågan. Ja, fast inte utan undantag. Vissa råvaror från vissa leverantörer innehåller så höga halter av bekämpningsmedel att de blir giftiga för såväl människan som naturen, visar en amerikansk rapport från Environmental Working Group (EWG)*. I studien har det tagits hela 36 000 prover på 48 olika livsmedel och den farligaste råvaran är jordgubbar. I den mest förorenade sorten fanns spår från hela 20 olika bekämpningsmedel. Därefter följer spenat, nektariner, äpplen, persikor och päron. Se hela listan här**.

JUST NU: En månad på köpet!

Varierar mellan olika leverantörer

Dock bygger EWG-studien på data ifrån the U.S Department of Agriculture and Food Drug Administration i USA. Och enligt Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, har de farliga livsmedlen i USA ingenting att göra med de livsmedel som säljs i Sverige.
– Nej, att äta svenska jordgubbar ska inte vara någon fara. Huruvida en grönsak eller frukt är farlig eller ej beror på vilken leverantör eller odlare den kommer ifrån. Sedan har ju inte USA heller samma gränsvärden som oss i EU, säger han.

Motsvarande lista i Sverige

I Sverige finns istället en egen sammanställning över frukter och grönsaker som inte får säljas utan Livsmedelsverkets medgivande. Den är kopplad till Livsmedelsverkets kontroll av bekämpningsmedel och villkoret för försäljning beror på att varorna har innehållit resthalter av bekämpningsmedel över gällande gränsvärde. Överst hamnar salladslök, citroner, bönor, okra och dill.
1) Salladslök
Land: Thailand
Leverantör: Thai Fresh Garden International Ltd, Bangkok
2) Citroner
Land: Argentina
Leverantör: Latin Lemon S.R.L
3) Bönor
Land: Madagaskar
Leverantör: Jonas B.V peulvruchten, Nederländerna
4) Okra
Land: Jordanien
Leverantör: Ziad Sulliman, Amman
5) Färsk dill
Land: Tyskland
Leverantör: Godeland Vermarktungsgesellschaft mbH
6) Ruccola
Land: Italien
Leverantör: Nobelfresh i Danmark
7) Färsk dill
Land: Italien
Leverantör: Plantis Di D’angelo Liliana
8) Granatäpplen
Land: Indien
Leverantör: Ini Farm Ltd, Mumbai
9) Granatäpplen
Land: Turkiet
Leverantör: Mersin Arkadas Tarim Gida
10) Gröna russin
Land: Iran
Leverantör: Firma Abbas Ali Abigail, Kashmar
Se hela Livsmedelsverkets lista här***.

Alltid spår av bekämpningsmedel

Om ett företag ändå väljer att samarbeta med någon av dessa leverantörer måste det anmälas till Livsmedelsverket. Varorna hålls sedan kvar tills provtagningarna, som företaget får betala, är godkända. Därefter följs även efterföljande partier upp.
Bör man trots det ändå vara lite extra försiktig med just de här livsmedlen?
– Nja, på sätt och vis inte. Visserligen hamnar de på listan för att de har visat förhöjda halter av bekämpningsmedel som överstiger våra gränsvärden. Samtidigt kontrolleras varje sändning extra noga innan någonting får saluföras, säger Anders Jansson.
Dock finns det ändå alltid kvar spår av bekämpningsmedel och därför ska man undvika att äta frukt direkt utan att skölja dem.
– Köper du exempelvis jordgubbar är mitt råd att skölja dem noga. För det tar inte bara bort smuts och småkryp utan även rester av bekämpningsmedel. Det tar inte bort allt, men det är heller ingen nackdel att göra det.
* EWG. EWG's 2017 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™, EWG
https://www.ewg.org/foodnews/summary.php#.WZKu8Lx95TY (hämtad 170805)
** EWG. DIRTY DOZEN. EWG's 2017 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™, EWG
https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php#.WZK5pbx95TY (hämtad 170805)
*** Livsmedelsverket. Listan över saluförbud av frukt och grönt - information, Livsmedelsverket 170125, https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelskontroll/listan-over-saluforbud-av-frukt-och-gront (hämtad 170805)

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här