Det som göms i snö kommer upp i tö

Vilka nyårslöfte gav du i början på året? Och har du hållt dem? Wellobes KBT-specialist Klara Edlund menar att det är dags att utvärdera löftena – och ge nya som är hållbara.

Den mörkaste delen av året är här. Luften är kylig, kvällarna är mörka och vi går sakta men säkert mot nya tider – ett nytt år. Årsskifte likställs för många av oss med nystart. Nystart likställs med en ny chans och en ny chans med tron på bot och bättring vad gäller att ta hand om oss själva och vår hälsa.

Ställ dig själv några frågor

Som så många redan vet baseras många av de löften som avges snarast på en dröm om ett hälsosamt liv med lägre vikt än på den verklighet vi faktiskt lever i. Med ansatsen om en hållbar livsstil för oss alla vill jag därför uppmana till att redan nu i mörkaste oktober stanna upp ett slag. Stanna upp innan helger som Halloween och Advent tar fart. Stanna upp och ställ dig själv följande frågor:
Vilket löfte gav jag mig själv inför 2012? Hur har jag gjort för att göra det löftet till en del av min vardag? Hur har det fungerat så här långt? Vad var målet med löftet? Stämmer mitt löfte med den livsstil i övrigt jag vill ha?

JUST NU: En månad på köpet!

Lätt att lura sig själv

Skälet till avstämningen är dels att ge sig själv möjligheten att utvärdera det arbete för hälsan som pågår. Se till att fokusera på det som funkar och berömma sig själv för det. Är det så att man har löften som är bortglömda kan man dra slutsatsen att dessa löften inte var hållbara långsiktigt och behöver omarbetas. Trots allt är det ju så att även om man glömmer sina löften så pågår livet ändå. Det är så lätt gjort att lura sig själv att nyår är en tid då man får radera det som var och börja på ny kula med nytt år och nya tag. Dessvärre fungerar ju livet inte så. Alla handlingar och alla val finns alltid med oss varje dag. Därför blir det så viktigt att på ett uppriktigt sätt fråga sig själv – vad vill jag med mitt liv? Vad blir målet den närmsta tiden som kommer? Vad är det långsiktiga målet?

Ge ett löfte som går att hålla

Oavsett vilket år som står på kalendern fortsätter våra val att i hög utsträckning styra vår hälsa. Som så många gånger tidigare vill jag uppmana till löften som går att hålla och som får dig att må bra. Löften som är för svåra glöms bara bort eller leder till känslan av misslyckande eftersom vi bara orkar hålla dem en kort period. Till sist – det som göms i snö kommer upp i tö. Därför tycker jag det är viktigt att vi utvärderar våra löften innan de döljs av snön och ser till att prioritera dem och oss själva långsiktigt utan att vänta på att det står 2013 på kalendern.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här