Colourbox

Vad är sömnapné syndrom

Sömnapné syndrom är ganska vanligt - inte minst bland personer som lider av övervikt. Men vad är egentligen Sömnapné syndrom och vad kan man göra åt det. Vi frågade Michael Lysdahl, överläkare och verksamhetschef på Sömnkliniken Aleris FysiologLab i Stockholm.

Sömnapné syndrom är snarkningar som även innehåller andningsuppehåll. Eftersom hjärnan har en inbyggd funktion som väcker dig när du inte andats på 20-30 sekunder innebär detta att en del vaknar väldigt ofta under natten.

Är det farligt?

– Det kan vara väldigt obehagligt att väckas av att man inte andats på 20-30 sekunder men det finns ingen risk att du ska kvävas i sömnen, hjärnan väcker dig. Men däremot blir man trött och det sliter på kroppen. Går man med dessa problem länge finns det en högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, som högt blodtryck och stroke. Det finns även en förhöjd risk för diabetes, säger Michael Lysdahl.

Är det vanligare att överviktiga drabbas av snarkningar och sömnapnésyndrom?

– Ja det finns ett samband men det är inte så att det bara drabbar överviktiga eller att alla överviktiga automatiskt får sömnapné. Det kan också vara så att man blir överviktig eftersom man lider av sömnapné och får en störd sömn, säger Lysdahl.

Hur vet jag om jag lider av sömnapnésyndrom?

– Oftast är det en partner som berättar för patienten att den har andningsuppehåll men det behöver inte vara det. Ett tecken man kan hålla utkik efter är om man är lika trött på morgonen som när man gick och la sig. Då har man antagligen något problem som rubbar sömnen.

Finns det någon hjälp?

– Ja det finns effektiv hjälp mot sömnapné med en så kallad cpap mask eller anti-apnéskena.

Kan man bli av med problemet utan behandling?

– Hos de patienter som fått sömnapnésyndrom i samband med att de blivit överviktiga finns det en bra chans att det försvinner helt om man går ner i vikt, säger Lysdahl.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här