Jeanette vecka 1, 4, 8 och 14.

Hennes mål för att gå ner i vikt överraskade alla

Som en av tre deltagare i Wellobes utmaning Hälsovinsten gjorde Jeanette Eriksson, 37, från Stockholm sig av med 15 kilo. Därmed gick hon i mål redan innan den var över. Här berättar hon hur.

När Jeanette bestämde sig för att anta utmaningen, gjorde hon det med målet att bli en mer aktiv mamma för sina barn. Jeanette vägde då 85 kilo och beskrev det som om att hon, trots sin ringa ålder, kände sig som 80 år:
– Efter en dag på jobbet är jag slut och har ingen energi kvar till mina barn, sade hon. I ungdomen var problemet det motsatta. Då hade Jeanette snarare svårt att gå upp i vikt. Men sedan slutade hon röka och lade på sig 18 kilo. Och två graviditeter och en besvärlig operation senare, fortsatte vikten bara uppåt.
– På grund av operationen blev jag mindre rörlig och fick göra en ny efter ett år. Men den hann knappt läka tills jag fick en cysta bakom örat och tvingades göra ännu en operation.

Som delmål satte Jeanette att:

– Hålla sig borta från godsaker i minst 8 veckor
– Göra motion till en naturlig del av vardagen
– Öka självförtroendet

JUST NU: 50% rabatt

Efter 4 veckor

Bara drygt en månad in i utmaningen hade Jeanette gått ner hela 6,8 kilo.
– Jag äter mycket grönsaker och har dragit ner på sådant jag vet innehåller mycket kalorier. Jag tränar både hemma, går till gymmet fyra gånger i veckan och promenerar till och från jobbet. Jag känner att jag har tagit kontroll över livet. Och jag vet att jag kommer lyckas med det här – det finns ingen annan väg, sade Jeanette då.

Efter 8 veckor

Sagt och gjort. Efter ytterligare en månad var Jeanette i mål, det vill säga då hade hon gått ner sina 10 kilo – 6 veckor tidigare än beräknat. Ett delmål hade dessutom varit nolltolerans på godsaker de första 8 veckorna, sedan fortsatte hon med det eftersom det kändes så bra. Trots att Jeanette haft ett starkt sötsug innan avtog det bara efter några dagar.
– Nu finns det faktiskt ingenting som är svårt. Besvikelsen när vågen inte rör sig känns lite tuff, men det är väl det enda. Det känns ju i kroppen att jag gör rätt, sade hon då.

Efter 14 veckor (100 dagar) – utvärdering

Hur kändes det att gå i mål så mycket för tidigt?
– För mig så känns det inte som att 10 kilo var mitt mål. Visst var det skönt att ta dem, men ännu skönare när jag dag 100 tog 15 kilo.
Vad var svårt och lätt?
– Att jag ibland gick utför hårt, tror jag. Kroppen behöver även vila emellanåt. Annars var Wellobes-appen hela tiden till stor hjälp när det gällde att ge mig kunskap i vad olika livsmedel innehåller. I dag köper jag nästan uteslutande ekologisk och mer näringsrik mat, försöker undvika tillsatser och har dessutom ökat andelen grönsaker betydligt. Även mina barn har blivit mer medvetna om kosthållning.
Och vad händer nu?
– När jag började låg jag på gränsen till fetma. Nu är jag normalviktig och är nere på 60-talet igen. Det känns underbart, även om resan inte är slut här. I dag väger jag 69.8 och har minskat cirka 20 centimeter i midjan, men jag vill gå ner cirka 10 kilo till. Om ungefär 100 dagar åker jag till Kreta, så jag kan lika gärna köra 100 dagar till. Kanske inte i samma takt, men några kilon till borde jag klara av. Sedan borde vi göra en "Så gick det sedan" om kanske ytterligare 100 dagar?

Jeanettes 3 bästa lärdomar

1. Att viktminskning egentligen bara handlar om energi in och energi ut.
2. Att välja nyttiga råvaror så att man inte behöver gå hungrig. 
3. Att satsa på mat som innehåller mycket vatten – det både mättar och är en bra proteinkälla som ger lång mättnadskänsla
Starta DIN viktresa här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här