Gustav Mårtensson

Dietisten: Därför är maten viktigast

Måste man motionera för att gå ner i vikt? Eller räcker det att äta rätt? Wellobes dietist Josefine Jonasson berättar varför maten är viktigast.

En kombination mellan hälsosam mat och motion är såklart det allra bästa. Men om man ska välja så är ändrade matvanor och framförallt ett minskat energiintag den viktigaste nyckeln för att gå ner i vikt, säger Josefine Jonasson.
– Att gå ner i vikt genom att bara träna är i princip omöjligt. Det är en myt att träningen skulle göra att man kan äta vad man vill och ändå gå ner i vikt. Man måste ställa om matvanorna.

JUST NU: En månad på köpet!

Tips! Införskaffa lite roliga köksprylar så blir det både enklare och roligare att laga mat.

Träning bra byggsten

Men även om maten är viktigast för viktnedgång är träning fortfarande en bra byggsten. Muskler ger en högre kaloriförbränning i vila, vilket gör det lättare att hålla vikten.
– Det är många, framförallt tjejer, som inte vill bygga muskler och bli biffiga. Men man blir inte stor och biffig av att träna styrketräning ett par gånger i veckan, säger Josefine.

Pepp att ändra matvanor

Träningen kan också ge ork och energi att ta tag i dåliga matvanor. Har man svårt att komma igång med bra matvanor men klarar av att gå regelbundna promenader så kan det sedan leda vidare.
– Promenaderna i sig kommer inte göra att du går ner speciellt mycket i vikt, men de kan ge dig pepp, säger Josefine. Om du klarar av att gå en halvtimme varje dag, vad mer kan du då klara? Och omvänt: Om du genom att äta rätt kan gå ner i vikt, vad händer då om du också motionerar?

Lisa Halldén

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här