BILD: Magnus Liam Karlsson/Getty Images. Ta del av Leila Söderholms tips.

Därför går du inte ner – trots att du tränar

Du tränar och tränar – men siffran på vågen blir inte mindre. Motion och rörelse är alltid bra för dig, men det räcker inte alltid för att gå ned i vikt. Motivationsexperten Leila Söderholm går igenom nycklarna för att lyckas.

Trots att träning har enorma fördelar på vårt mående och får kroppen att göra av med fler kalorier så är det inte det enda vi bör fokusera på för att må så bra vi kan. Det är flera områden som är viktiga för vår totala hälsa och som påverkar eventuell fettinlagring eller svårighet att gå ner i vikt. Tränar vi är det viktigt med återhämtning, rätt näring och tillräcklig sömn. Träning sätter fart på hormonsystemen, skapar framtidstro och påverkar din hjärna – så fortsätt med din fina vana.

Det är många olika faktorer som är viktiga för viktnedgång:

Träning – Vid hård träning reagerar kroppen med att öka aptiten och du får starkare hungersignaler. Det kan också vara så att du äter mer vid varje måltid. Variera med avkopplande träning som lugna promenader i skogen, yoga, meditation för att lugna nervssystemet. Är det stressigt i livet så kan hård träning stressa kroppen ännu mer. Det är tydligt ibland att många av oss har en övertro på hur mycket vi förbränner när vi tränar, vilket gör att vi kompensationsäter. Var noga med återhämtning och variation. 
Kost – Det du äter är enormt viktigt. Få i dig fullgod näring så att alla organ i kroppen får möjlighet att starta eller bibehålla viktiga processer. Du kanske äter mer än du tror. Prova att skriva en kostdagbok i en vecka där allt som åker in i munnen loggas. När det gäller viktnedgång så talar man om att kosten står för cirka 80% av resultaten. Fyll på med grönsaker som påverkar dina vitaminnivåer men också stärker din tarmflora.
Vardagsmotion – Hur mycket rör du dig i vardagen? En stillasittande vardag som byts ut mot mer aktiv rörelse under dagen gör underverk. Studier visar att människor som tar sig en bensträckare varje halvtimme har cirka fyra centimeter mindre midjemått.
Sömn – För att återhämta och bygga upp trötta muskler behöver du komma ner i djupsömn. Sömnbrist påverkar vår aptit, ökar sötsuget och flera av våra hormoner, inklusive vårt mättnadshormon, påverkas negativt. Tänk dig sömnen som en verkstad där du lämnar in kroppen varje natt för reparation. För lite sömn gör att dina celler inte repareras som de ska.
Stress – Under press och stress utsöndras hormonet kortisol, vilket bidrar till bra funktioner om du får återhämtning. När du stressar på utan vila börjar kroppen att lagra fett runt våra inre organ och inflammationer startas. Stress påverkar förmodligen också din sömn, vilket ger sämre återhämtning. Stress kan också påverka immunförsvaret och ge infektioner och bakterier fäste. Fundera på vad du behöver göra om ditt liv innehåller mycket stress och press.
Hormoner –  När vi blir äldre så förändras våra hormoner. Kvinnor får mindre östrogen och progesteron vilket i många fall påverkar vår fettinlagring. Män påverkas också genom ändrade förhållanden i sin testosteronproduktion. Är du i den fasen i livet så se över vad du äter, hur du stressar, sover och tränar. En del förändringar kan vara nödvändiga för att fungera optimalt.
Ge inte upp, det krävs tid att få ordning på alla system i kroppen och det är aldrig för sent. Sluta inte träna för det gör att vi sover bättre, hanterar stress på ett bra sätt och gör val som är mer hälsosamma.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här