PRIVAT

”Utan Instagram hade det inte gått”

En bild uppifrån på ett par rosa joggingskor och två i svarta underkläder. "Före" och "Efter". På 28-åriga"Seemlans" Instagram-konto kan man följa hela hennes viktresa, steg för steg. ”Idag är jag äntligen JAG igen. Den känslan är otrolig”, skriver hon.

Eftersom Emelie Johansson, 28, har hund har hon i princip alltid varit fysiskt aktiv. Idag bor hon, sambon och Golden retrievern Sune i ett radhus bara någon kilometer utanför Karlstad centrum, med ett motionsspår direkt runt husknuten.
– Vi är ofta ute och promenerar, grillar eller plockar blåbär i skogen. Men trots det hamnade vi ändå i den "klassiska sambofällan", berättar Emelie.
Både hon och hennes sambo jobbar nämligen på ICA. Och det var också där de träffades – vid dryckeshyllan. Båda hade de varit singlar ganska länge och tyckte det var jättemysigt. Och själva "myset", ja det bestod i att gå hem och äta pizza eller tacos, se en film och äta godis. Den som slutade först handlade helt enkelt med sig allt gott hem.

Hamnade i en svacka

Då tyckte paret ändå att de levde ett ganska hälsosamt liv, men tittar man på bilder idag ser man tydligt att de inte alls var så, säger Emelie. Visserligen märkte hon att hon gick upp i vikt, men valde att blunda för det och vägde sig sällan. Till slut år 2012 tog hon modet till sig, då visade vågen hela 113,4 kilo. Året därpå fick sambon problem med axeln och blev sjukskriven. Och då hamnade båda i en rejäl svacka.
– Varje dag i två års tid frågade kollegorna hur det var med min sambo, så jag började allt mer känna att jag behövde någonting positivt i mitt liv som jag själv kunde påverka. Jag började aktivt scanna av nätet och läsa på lite. Och då hittade jag Wellobe.

JUST NU: En månad på köpet!

Sög åt sig all information som fanns

Det visade sig passa utmärkt för Emelie. Och de första veckorna rullade på hur enkelt som helst, kanske just eftersom hon var så motiverad. Hon sög åt sig all information som fanns.
– Jag tror jag läste varenda blogg på hela Mötesplatsen, samtidigt som jag räknade kalorier och vägde och mätte minsta gurkbit. Jag övade också på att känna när jag var hungrig och när jag bara var sugen. Och när jag redan första veckan insåg att min morgonjuice gjorde att jag fick i mig hela 600 kalorier bara till frukost gick jag stegvis över till lättdryck, för att så småningom övergå helt till vatten. Det var mycket jag behövde lära mig – steg för steg.

”Allt jag har gjort, har jag gjort steg för steg”

Efter någon månad började Emelie ta korta promenader. Hon berättade också för alla runtomkring att hon tänkte gå ner i vikt eftersom hon redan tappat 7-8 kilo. Efter ytterligare någon månad, började hon gå ännu längre. Och till slut, att ta lättare löpturer i intervaller.
– Allt jag har gjort, har jag gjort steg för steg. Och det är nog det som har gjort att jag har lyckats. Det har hjälpt mig att hitta en balans som fungerar på sikt. Att dessutom berätta för min omgivning om mina mål har också hjälpt. Och ganska tidigt började jag att posta mina framsteg på Instagram. Exempelvis kunde jag lägga upp en selfie om jag hade varit ute och sprungit och fick genast en massa positiva kommentarer – även från folk jag inte kände.

”Jag vill fortsätta inspirera andra”

I dag har Emelie – eller "Seemlans" som hon heter på Instagram – runt 230 följare. Och då är bara drygt 100 av dem folk hon faktiskt känner på riktigt. Övriga är helt okända människor och andra medlemmar i Wellobe, och därför har hon börjat med regelbundna utmaningar. Den första gick exempelvis ut på att undvika sötsaker i fem veckor (se #seemlansutmaning).
Emelie har dessutom blivit kontaktad av bloggerskan Blondinbella som frågade om hon fick använda hennes före- och efterbilder i sin blogg, samt medverkat i en artikel i lokaltidningen.
Och i dag har hon också startat en helt egen blog.
Kul med så mycket uppmärksamhet, vad händer nu?
– Eftersom jag nästan är i mål nu springer jag inte lika mycket längre utan vill istället satsa på att bygga och få en vältränad kropp. Sedan vill jag förstås också fortsätta att inspirera andra!
 

Foto: PRIVAT

Emelies 3 bästa vikttips

1) För det första måste du veta varför du vill gå ner i vikt, för då ser du tydligare målet.
2) För det andra kan det vara bra att berätta för andra. Alla har någon sorts tävlingsinstinkt inom sig och det är svårare att ge upp när man har berättat för andra. Dessutom behöver man stödet från sin omgivning.
3) För det tredje bör du skynda långsamt och ta ett steg i taget. För få personer kan förändra sina liv på en gång. Börja förslagsvis med en sak, som till exempel kosten.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här