Privat

”5:2 är en livsstil – ingen bantningsmetod”

Chips och dip dämpade röksuget men ledde till 90 kilos övervikt för Eva Zetterberg, 60. Med 5:2-metoden lyckades hon gå ner 12 kilo på bara 14 veckor.
– Min kropp har hittat en rytm som funkar, säger hon.

Evas övervikt smög sig på när hon slutade röka. Och plötsligt vägde hon 90 kilo.
– Jag trivdes inte med mig själv för fem öre. Jag hade dålig kondis och svaga knän och det var tungt. Och när jag behövde gå upp i storlek i kläder… Det var inte roligt, berättar hon.

Hälsan så mycket bättre

Eva hade genom en kollega hört talas om 5:2-metoden och Wellobe, och bestämde sig för att prova. Och efter bara 14 veckor hade hon gått ner till 78 kilo.
– En promenad som tidigare fått mig att flåsa är nu hur lätt som helst. Och så har jag storlek 40 i byxor nu. Det är en seger!
Det knepigaste var att hitta en balans för fastedagarna, men när rutinerna väl satt sig blev det lättare, säger Eva. Nu är hon förvånad över att det inte var svårare.
– Nu tänker jag inte så mycket på om det är fastedag eller ej. Min kropp har fallit in i en rytm som funkar.

Äter egentligen mer nu

Eva startar varje dag med frukost. På fastedagarna brukar hon sedan äta makrill på smörgås, kvarg, äggröra och rökt lax. Det är mat hon tycker om och står sig på länge.
– Jag äter nog egentligen mer nu, men ordentligare. Jag använder alltid kniv och gaffel och tuggar långsamt och noggrant. Då känner jag att jag äter en måltid och stoppar inte bara i mig något av vana. Och så unnar jag mig ibland, som ett glas vin på fredagskvällarna.

”Så här vill jag ha det”

Med bättre kondition är det också roligare att leva ett aktivt liv. Eva är ute med sina hundar varje dag, och tränar vattengymnastik och motionssimning tre gånger i veckan. Och oavsett om hon når sin målvikt eller ej kommer hon att fortsätta med 5:2 även efter det.
– Så här vill jag ha det, jag mår bra av det. Det är inte en bantningsmetod utan en livsstil.

Lisa Halldén

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här