PRIVAT

”Viktigast är att göra det enkelt för sig”

Sommaren 2013 började som vilken annan sommar som helst.
Sedan small det till i Catrine Arvidssons nacke en dag när hon dök.
– Jag kunde inte röra mig på flera månader och gick upp cirka 15 kilo.

Först trodde Catrine Arvidsson, 45, från Viskafors utanför Borås att hon bara sträckt sig. Det var i alla fall det de sade på Sjukvårdsupplysningen. Därför fortsatte hon jobba hela hösten, trots att hon hade både strålningar, stickningar och domningar ut i armarna.
– Diskbråck hade jag redan haft en gång tio år tidigare och det försvann av sig självt. Men den här gången blev smärtan bara värre och värre, så vid jul och nyår blev jag sjukskriven.

Alltid varit lite överviktig

I januari 2014 fick Catrine till slut tid för en magnetröntgen och fick då reda på att hon trots allt hade ett stort diskbråck, mellan femte och sjätte halskotan. Tid för operation fanns först framåt hösten, så ända till oktober gick Catrine i princip bara hemma och hade ont. Och eftersom hon inte kunde röra på sig alls gick hon oundvikligen upp en hel del i vikt.
– Visserligen har jag alltid varit lite överviktig. Mitt första barn fick jag redan när jag var 20 och då gick jag upp runt 10 kilo. Det andra och tredje kom 2 och 3 år senare och det sista 2001. Då hade jag en ny man och levde ett gott liv, så under graviditeten gick jag upp hela 40 kilo.

JUST NU: En månad på köpet!

Lätt att falla tillbaka i gamla mönster

Hur det nu än var förvärrade diskbråcket Catrines kondition avsevärt. För först i oktober opererades hon och i november vägde hon hela 127,4 kilo. Men operationen lyckades bra och gav henne ny energi och lust att verkligen ta vara på sin hälsa.
– Samtidigt som jag började på sjukgymnastik gick jag med i Wellobe. Igen, får jag väl säga, eftersom jag redan varit med en gång 2009 och gått ner 18 kilo. Har man en gång varit överviktig är det dock alltid lätt att falla tillbaka i gamla mönster, eftersom det ju är de kroppen är van vid.

”Att låta kroppen vila är skönt”

Fördelen nu var att Catrine visste att Wellobe hade ett bra upplägg som skulle fungera för henne. Med andra metoder är det nämligen lätt att fokusera på det man inte får äta, tycker hon, men här kan man lämna det fokuset i datorn eller mobilen.
– Man skriver bara in det man har ätit i sin loggbok – och släpper det sedan. Denna gången valde jag 5:2-metoden, som går ut på att man äter som vanligt i fem dagar och fastar i två. Och att låta kroppen "vila" i två dagar är faktiskt väldigt skönt det också.

I januari 2015 skaffade Catrine dessutom gymkort, började lugnt med att promenera i egen takt på löpbandet för att sedan öka både farten och distansen, gå på såväl grupp- som styrkepass, dansa – och viktigast av allt: Att även logga all motion i loggboken.

”Jag är så himla lycklig”

Idag har Catrine gått ner totalt 45,4 kilo och tvingats slänga jättemycket kläder.
– Tänk att jag för knappt ett år sedan vägde 127,4 kilo och hade storlek 54/56, men nu väger 83 kilo och har storlek S/M. Det är helt ofattbart! säger hon.
Varje gång hon ser sig själv i spegeln nu tror hon knappt att det är sant. Men det är det.
– Jag är så himla lycklig över att äntligen har lyckats och om jag tänker tillbaka så har jag inte offrat någonting, utan snarare vunnit massa. Jag är både gladare, har mer energi och känner mig friskare.
Och vad är planen nu?
– Att låta träningen forma kroppen. Jag äter fortfarande efter 5:2-metoden och kommer fortsätta med det hela livet ut. Så mitt råd till alla som kämpar därute är att inte ge upp och göra det så enkelt för sig som möjligt. Motgångar kommer, men försvinner också.

Catrines 3 vikttips

1. Ät bra, hälsosam mat du tycker om. Om det blir samma hela tiden spelar ingen roll. Man måste inte variera sig bara för variationens skull. Det viktiga är att göra det enkelt för sig.
2. Rör på dig i den mån du kan. Det behöver inte betyda att du måste springa ut och in på gymmet jämnt och ständigt. Det går lika bra att komma ut på en promenad för att få lite frisk luft.

3. Gå inte till överdrift. Då upplever i alla fall jag att jag tröttnar snabbt och att hela grejen blir som ett påhäng. Därför är det bättre att försöka få det att flyta på i just din vardag.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning om du har ett BMI under 20, är sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här