Vad är skillnaden i förbränning mellan promenad och löpning?

Promenad eller löpning? Allt du behöver veta

Promenader eller löpning – vad är egentligen bäst?
Faktum är att det är individuellt och beror på vad du har för mål och träningsbakgrund.
Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe, går igenom motionsformerna utifrån fem aspekter.

Få tillgång till alla våra träningsprogram – som medlem

Gång och löpning är de populäraste motionsformerna i vårt land. Det är lättillgängligt och det är enkelt att hitta gott om tillrättalagda vackra promenadstråk samt härliga löparspår i vacker natur. Vi tycker om att vara utomhus och känslan att komma in värmen efter en promenad eller löprunda är svårslagen.

En ständig fråga bland oss motionärer är: Vad passar mig bäst?
För att göra en jämförelse så behöver vi titta på olika faktorer som motivation, tidsåtgång, förbränning, skaderisk och hur hjärnan påverkas.

JUST NU: En månad på köpet

Promenad vs löpning: Motivation

Promenader har liten startsträcka, det går att använda vanliga kläder med bra skor. De är lätta att få in lite här och där under dagen utan stor planering. Tröskeln för att komma i gång med promenader är väldigt låg. Det går att samtala och umgås med vänner under en promenad även i telefon. Är du nybörjare så fungerar promenader utmärkt i ditt eget tempo, är du van att gå så kan du använda promenader i intervallform och få upp pulsen rejält vilket förbättrar konditionen avsevärt.

Löpning har en längre startsträcka, då ombyte och löparvänliga skor är ett måste. Det är svårare att pressa in löpningen under fikarasten och vara tillbaka på jobbet fräsch som en nyponros. Är du en van löpare så går det att umgås och samtala under löprundan men som nybörjare är det svårt. Om du är ny på löpning så tar det tid att bygga upp leder, senor och muskler vilket är viktigt för att undvika skador.

Promenad vs löpning: Tidsåtgång

Promenader tar generellt lite längre tid än en snabb löprunda. Det positiva med promenader är att de går utmärkt att dela upp i mindre delar. Tio minuter här och där under dagen har också effekt. Om du vill få rejäl effekt av promenaden så behöver pulsen öka samtidigt som du blir varm och andfådd.

Löpning är tidseffektivt och ger stor effekt både vad gäller förbränning och hälsopåverkan på relativt kort tid. Fem minuters löpning ger samma hälsoeffekter som en promenad på 15 minuter. En löptur på 30 minuter ger högre energiförbrukning, minskar risk för sjukdomar, ger en starkare broms mot stress samt påverkar hjärnans kemi med en nöjdhet som dröjer sig kvar länge.

Promenad vs löpning: Skaderisk

Promenader har väldigt liten skaderisk och de flesta klarar av att gå varje dag och behöver inga vilodagar. Mycket tyder på att våra förfäder gick hela dagarna när vi levde som jägare och samlare. Gång är dessutom inte lika påfrestande för leder, muskler och senor, vilket minskar skaderisken betydligt.

Löpning har större skaderisk, det krävs en långvarig uppbyggnad för att flytta hela sin kroppsvikt framåt i ett löpsteg. Som ny på löpning så gäller det att skynda långsamt och låta kroppen hänga med. Ett bra sätt är att varva gång och löpning, minska gå minuter vecka för vecka. Återhämtning är viktigt för att kroppen ska kunna stärka muskler, leder och ligament.

Promenad vs löpning: Förbränning

Promenader är ett utmärkt sätt att motionera på men förlorar fajten mot löpning när det gäller förbränning. Intensiteten är viktig, så om du tar i för kung och fosterland på din promenad så kommer du att ha en högre kaloriförbrukning. Använd backar eller intervaller så att du blir rejält andfådd. Sträva efter att få bättre kondition det ger dig ett starkare hjärta och en piggare liv.

Löpning förbrukar cirka 25-30% mer energi än promenader. Det beror bland annat på den högre intensiteten som sätter i gång en betydligt högre efterförbränning än vad en promenad ger. Det högre tempot ger också en bättre kondition vilket gör att kroppen blir bättre på att använda fett som bränsle.

Promenad vs löpning: Stress

Promenader är en fantastisk form av stresshantering. Vid stark stress kan det vara en bra idé att gå långsamt och njuta av det härliga att vara utomhus i naturen. Att se himmel, skog och horisont ger lugn och ro.

Löpning tränar vårt stressystem och när pulsen går upp så stiger stresshormonerna, belöningen är att de efteråt sjunker till en lägre nivå än innan. Uthållighetsträning med högre intensitet som löpning ger starkare broms mot stress. Har du stark stress och blir mer stressad av löpning, prova att gå istället.

Så, kan man säga att något är bättre än det andra?

Det beror på vad du är ute efter. Löpning ger en högre förbränning samt större hälsopåverkan på kortare tid, men då med högre risk för skador. Promenader passar nästan alla, har låg skaderisk och är mer lättillgängligt. Både löpning och promenader hjälper mot stress och påverkar hjärnans kemi så att vi blir nöjdare och gladare.

Slutsatsen är att båda motionsformer har enorma hälsofördelar. Oavsett vad du tycker om att göra se till att göra någon av dem. Promenader passar dig som är nybörjare eller som vilodags-rörelse för en löpare. Brukar du promenera se till att få upp pulsen och prova att springa små korta intervaller. Löpning ger otroligt fin effekt på konditionen, förbränningen och humöret.

Starta din hälsoresa idag – bli medlem här

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här