Här är listan på de 10 mest populära träningstrenderna 2022.
Här är listan på de 10 mest populära träningstrenderna 2022. Foto: Unsplash

Listan: 10 mest populära träningstrenderna 2022

En löprunda i spåret eller ett onlinepass framför teven?
Att variera sin träning är bra men ibland är det svårt att veta hur.
Här hittar du listan på de 10 mest populära träningstrenderna 2022 – perfekt som inspiration inför nästa träningspass.

Träningstrenderna kommer och går. Men under pandemin har de förändrats mer än vanligt eftersom vi tvingades att hitta nya lösningar för att få in träning i vår vardag. Att träna på olika sätt och med olika lösningar vid olika tillfällen verkar vara det som skiljer 2022 mot tidigare år. 

Hybridträna för att få ihop vardagen

Att hybridträna, det vill säga att göra det som passar dig för stunden, är en träningsstil som går hand i hand med årets trender. Det innebär att du varvar onlineträningsklasser, utomhusträning, styrketräning och klasser på gym. En vecka styrketränar du kanske hemma med fria vikter för att nästa vecka gå till en PT på gymmet. Mellan varven tränar du på utegym, tar en löprunda i spåret eller varför inte kombinera promenaden med en cykeltur eller kör ett onlinepass hemma i ditt vardagsrum. Kanske mäter du rent av dina framsteg med en träningsklocka eller en app som ger dig statistik för din träning.

Känner du igen dig? Då har du förmodligen redan koll på de hetaste träningstrenderna för 2022.

JUST NU: En månad på köpet

Listan: 10 mest populära träningstrenderna 2022

Varje år sammanställer American Sports College of Medicine en lista över träningstrender som baserat på svar från 4500 personer som jobbar med hälsa och träning . I listan rangordnas vilka trender som förutspås komma starkt under året. Listan för 2022 hittar du här:

1 Wearables = Bärbar teknik

Teknologin har gått framåt i expressfart. Idag är det nästan ovanligt att inte ha koll på hur många steg vi tar per dag. Vi kan mäta sömnkvalitén, kroppstemperatur, kaloriförbränning, hjärtfrekvens och hur vi rört på oss. Det har aldrig varit enklare att hålla koll på hälsan och mäta exakt vilken träningseffekt ditt senaste pass gav dig. Sitter du och jobbar så piper klockan när det är dags att stå upp en stund. Det är därför inte konstigt att just bärbar teknik toppar listan över årets hetaste träningstrender 2022.

2 Hemmagym

Under stora delar av förra året så var träningsutrustning slutsålt nästan överallt. Därför är det inte så överraskande att hemmagym hamnar som nummer två på listan. Hemmagymmen har kommit för att stanna. De behöver inte vara avancerade, några enkla redskap kommer man långt med. Några vikter bredvid soffan och några gummiband att dra i ger fin effekt. Vi ser på sociala medier hur kollegor tränar tillsammans på distans i sina egna vardagsrum. Vännerna som digitalt tävlar om flest antal burpeés på en minut livligt påhejad av kompisgänget. Här finns möjlighet att anpassa sin träning så det passar in i vardagen med familj och jobb utan att det tar mycket tid som insats. 

3 Utomhusaktiviteter

Utomhusträning blev en tillfällig lösning för många när alla gym var stängda och avstånd till varandra var viktigt. Nu är träningsformen här för att stanna, då det är enormt uppskattat att röra på sig utomhus i friska luften. Fler utegym byggs och de stora gymkedjorna erbjuder idag även utomhuspass. Det är inte konstigt då utomhusträning ger många extra positiva känslor bara genom att vara ute i den friska luften. 

4 Styrketräning med fria vikter

Att träna med fria vikter såsom skivstänger, hantlar och kettlebells har varit populärt under många år. Fria vikter är ett flexibelt sätt att träna både på gym, hemma, och utomhus. Fria vikter går även att använda som komplement till annat till exempel konditionsträning och fungerar lika bra för nybörjare som för vana motionärer.

5 Träning för viktminskning

Att träna för att minska i vikt har åkt upp högt på listan i år. Kanske beror det på att många befann sig i karantän hemma utan möjlighet till rörelse och med kylskåpet inom räckhåll från arbetsplatsen. Minskad vardagsmotion i kombination med ett förändrat ätmönster har kanske gjort att behovet ökat. Motion i ett viktminskningsprogram tillsammans med kostförändringar har funnits med på listan i många år. 2022 har den klättrat upp högre än någonsin.

6 Personlig Träning

Träning med PT har funnits med på topp 10 listan sen första publiceringen 2006 och är fortfarande en stark trend. I Personlig Träning inkluderas också konditionstester, att sätta upp mål tillsammans efter att ha testat styrka och flexibilitet eller att få ett skräddarsytt individuellt schema som används utan tränaren.

7 HIIT= Högintensiv intervallträning

Ett Hiit pass består av intervaller med rejält pulshöjande övningar följt av en kort vila. Hög intensitet, många muskelgrupper arbetar på en gång i korta intervaller som ger en rejäl utmaning för hjärta och lungor. Det finns många olika variationer på HIIT pass. HIIT har legat på topp 5 sedan 2014 och stoltserat med första platsen två gånger. För första gången har denna populära och effektiva träning halkat ned och finns nu på plats nummer sju. 

8 Träning med egen kroppsvikt

Träning utan redskap och med endast kroppen som vikt har legat högt på listan de senaste 10 åren. Det är lite förvånande att den halkat ner till åttonde plats, då många fått upp ögonen under pandemin för en träningsform helt utan redskap som både gör den billig och flexibel. Vi blir inte förvånade om att vi kommer att se träning med egen kroppsvikt som en självskriven del av listan i många år framåt. 

9 Online träning

Träning framför skärmen exploderade när stora delar av världen satt isolerade hemma. Utbudet har fortsatt att växa och idag går det att välja mellan förinspelade pass eller livestreamade pass som sker i realtid. Efterfrågan på digital träning kommer med all sannolikhet att finnas kvar, förra året låg online träning som nummer ett på listan men har nu halkat ner till nummer 9. Troligtvis beror det på att många använder digital träning varvat med vanlig träning eller så är vi på väg tillbaka till det som vi räknar som det ”normala”.

10 Hälsocoachning

Här har vi en trend som ökat stadigt och som för första gången har tagit sig in på topplistan. Det handlar om att ta hjälp för att nå vissa hälsomål, det gäller både långsiktig och kortsiktiga mål. Oftast handlar det om hälsa som helhet vilket inkluderar stress, kost, träning, sömn och relationer. Pandemin har påmint oss lite extra om hur viktigt det är att ta hand om sig själv och öka sin hälsokompetens.

Källa: https://www.acsm.org/education-resources/trending-topics-resources/acsm-fitness-trends

Leila Söderholm

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här