Så vinner du kriget mot celluliterna

Förr eller senare får de flesta kvinnor dem – och faktiskt även vissa män. Men vad är egentligen "celluliter", kan man träna bort dem? Shirin Djavidi, Personlig Tränare, förklarar.

Omkring 90 procent av alla kvinnor drabbas någon gång av celluliter och då uppträder de oftast på rumpan och låren. Men även män med kraftig övervikt eller hormonrubbningar kan få dem. Dock har män i regel starkare hud och därför syns det inte lika väl på dem.
– Celluliter skulle kunna beskrivas som gropar i huden. Därför kallas de ibland även för "apelsinhud". Både smala och överviktiga personer drabbas, men det är flest överviktiga, säger Shirin Djavidi.

JUST NU: En månad på köpet

Hänger ihop med livsstilen

Men varför uppstår egentligen celluliter? Anledningen till det är ännu inte helt säkerställd, men en teori är att elasticiteten i bindväven minskar – något som exempelvis kan inträffa om man pendlar mycket upp och ner i vikt, och bindväven tänjs ut. Underhuden klumpar då ihop sig, det vill säga fettet där fördelas ojämnt, och gropar i huden uppstår.
– Det hänger också ihop med din livsstil, det vill säga din kost, motion och kanske osunda leverne om du till exempel röker, vilket gör huden både mindre elastisk och spänstig. Även genetiken och den hormonella balansen spelar roll, säger Shirin Djavidi.

Har du problem med jojobantning? Se hur du kan få hjälp

”Attackera dem både in- och utifrån”

Så, vad gör man om man är rädd för eller redan har börjat få celluliter? Kan man på något sätt förebygga, minska eller träna bort dem?
– Tja, tyvärr finns det inga vetenskapliga bevis för att det finns någon säker metod. Men de vanliga rekommendationerna är hälsosam mat som vare sig är processad eller halvfabrikat, mycket frukt och grönt samt ett tillräckligt stort dagligt intag av vatten för att hjälpa kroppens reningsverk att hjälpa sig självt. Och det kanske allra viktigaste; motion. Och då är all form av regelbunden och varierad kondition och styrketräning alltid bra. Dessutom finns det dem som säger att torrborstning sätter fart på blodcirkulationen. Så mitt slutgiltiga råd är: Attackera dem både in- och utifrån.

Vill du ha fler tips på hur du ska träna? Bli medlem i Wellobe

Källa: Huffington Post

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här