Julstress? Läs det här.
Julstress? Läs det här. Foto: Getty images.

Andas in julefriden

När julens mest fullspäckade dag är överstökad kan det vara skönt att komma ner i varv.
– Det räcker med ett djupt andetag för att kroppen ska ställa om sig, säger träningsexpert Shirin Djavidi och tipsar om tre övningar du enkelt gör hemma.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Trots att de flesta av oss är lediga under julhelgen kan det hända att man känner sig allt annat än utvilad efter en julafton med matlagning, släkthäng och julklappsöppnande.
– Man kan se kroppen som ett laddningsbart batteri och när du stressar, sover dåligt och har för mycket i huvudet, då laddar batteriet ur. Det enda sättet att ladda det är genom återhämtning, så känner du dig stressad, fyll på med må bra-saker, oavsett om det är att ligga på soffan och läsa en bok, umgås med vänner eller ta en skogspromenad, säger Shirin Djavidi, Wellobes träningsexpert.

Yoga är en alldeles utmärkt aktivitet när du känner dig uppe i varv eftersom det hjälper dig att andas på ett mer effektivt sätt som lugnar kroppen.
– När man stressar är det vanligt att andas snabbt och uppe i bröstet, och signalen man skickar till hjärnan då är att man känner sig jagad och att det är körigt. Det räcker med ett djupt andetag för att kroppen ska ställa om sig och säga till nervsystemet att “nu känns det lugnt och skönt”, säger Shirin Djavidi.
Testa till exempel att köra dessa lugnande övningar, det enda du behöver är 15 minuter och ett mjukt underlag, som en matta. Tänk på att ständigt andas in och ut genom näsan.

JUST NU: En månad på köpet

15 minuters lugnande yoga

1. Apa Japa

Sätt dig i skräddarställning och lägg ena handen på magen så att du känner dina andetag. Ta ett djupt andetag genom näsan, ända ner i magen så att hela buken lyfter sig. Andas ut genom näsan. Gör detta i fem minuter.

2. Delfinen

Ställ dig på alla fyra med knäna i marken, sätt sedan i tårna och underarmarna. Huvudet ska peka nedåt medan rumpan pekar upp mot taket – du ska alltså se ut som ett upp- och nervänt V. Varva mellan att stå på alla fyra och gå upp i delfinen i fyra minuter för att lugna hjärnan och nervsystemet, men också för att hjälpa matsmältningen och lindra huvudvärk och trötthet.

3. Barnets position

Sitt ner på knä och fäll överkroppen över låren så att pannan nuddar marken. Håll armarna utmed sidan eller under pannan. Ligg där i sex minuter. Den här övningen, mest känd som “barnets position” sänker stressnivån och minskar tröttheten i kroppen.

Det här får du som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Caroline Hougner, Jonna Karvonen

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här