Här listar vi skillnaderna mellan löpning inomhus och utomhus – och vad du bör tänka på.
Här listar vi skillnaderna mellan löpning inomhus och utomhus – och vad du bör tänka på. Foto: Getty images

Löpning utomhus eller på löpband – här är skillnaderna

Löpning är en träningsform som förbättrar din uthållighet, styrka och förbränner kalorier – oavsett om du springer utomhus eller på löpband.
Men det finns vissa skillnader.
Vilken form passar dig bäst?

Nå din målvikt – med våra verktyg

Skillnader mellan löpning utomhus och på löpband

När du springer utomhus måste du anpassa dig efter omgivningen. Detta innebär att ta hänsyn till väderförhållanden, terräng och andra yttre faktorer. Det kan vara en utmaning, men det ger också en möjlighet att uppleva naturen och få en mer varierad träning.

Å andra sidan, när du springer på ett löpband är allt du behöver göra att ställa in din önskade hastighet och sedan fokusera på din teknik och kroppshållning. Detta kan vara särskilt användbart för de som vill ha en mer kontrollerad träningsmiljö.

Effekter av löpning utomhus och på löpband

Löpning utomhus kan ge en högre intensitet, särskilt om du väljer att springa i kuperad terräng. Det hjälper till att förbättra din uthållighet och styrka snabbare än om du skulle springa på ett löpband. Men löpbandet har också sina fördelar. Eftersom du kan ställa in en konstant hastighet, kan du fokusera mer på din form och teknik, vilket kan hjälpa dig att undvika skador.

JUST NU: En månad på köpet

Utrustning

Oavsett var du väljer att springa, är rätt utrustning avgörande för en bra upplevelse.

Skor: Beroende på var du löper är skor med bra stötdämpning avgörande för att minimera skaderisk och ge extra komfort. Vid köp av löparskor är det viktigt att prova ut de rätta skorna för just dig. Det kan vara en god idé att besöka en löparbutik för att få råd från en specialist. För löpning utomhus bör skorna ha ett bra grepp, särskilt om du springer på ojämna underlag. För löpband kan det vara bra med skor som har en något plattare sula för att ge en stabil känsla på bandet.

Kläder: Kläder som andas är viktiga för att reglera kroppstemperaturen. För utomhuslöpning bör du använda kläder anpassade efter vädret – varma kläder för kyliga dagar och lättare kläder för varma dagar. Reflekterande kläder eller västar rekommenderas för kvällslöpning utomhus. Vid löpning inomhus i gym eller på löparbanan bör du satsa på bekväma kläder som ger optimal rörelsefrihet och som andas.

Tillbehör: Pannlampor kan vara användbara för kvällslöpning utomhus. Pulsklockor och GPS-enheter kan hjälpa dig att hålla koll på ditt tempo och din distans.

Hållbarhet: När du väljer löputrustning, tänk också på hållbarhet. Många märken erbjuder produkter som är designade för att vara hållbara och miljövänliga.

Träningsprogram

För de som är nya inom löpning eller vill förbättra sina tider kan det vara en bra idé att följa ett träningsprogram. Det finns många tillgängliga, till exempel Wellobes olika träningsprogram anpassade utefter diverse nivåer och mål.

Båda formerna av löpning har sina fördelar. Löpning utomhus kan ge en känsla av frihet och kan hjälpa till att förbättra ditt mentala välbefinnande. Det ger också en större variation i träningen, vilket kan vara bra för din fysiska hälsa. Löpning på löpbandet kan å andra sidan vara mer bekvämt, särskilt under dåliga väderförhållanden. Det kan också vara skonsammare för dina leder, eftersom löpbandet ofta har en viss dämpning.

Välj det springsätt som passar dig bäst, för att nå dina unika mål. Oavsett om du väljer att springa utomhus eller på ett löpband, se till att njuta av din löpning! Det är en uppiggande träningsform som med rätt förberedelse och utrustning ger dig en härlig upplevelse samtidigt som du når dina viktmål.
LÄS MER: Lär dig springa – på 8 veckor

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här