Studier visar att 3 av 4 som tränar yoga upplever mindre värk.
Studier visar att 3 av 4 som tränar yoga upplever mindre värk. Foto: Colourbox.

Här är träningen som kan lindra din värk

Är du stel i kroppen, har svårt att röra dig eller lider av värk?
Då kan yoga vara den ultimata träningsformen.
Studier visar att hela 3 av 4 upplever mindre värk.

Kolla hur mycket DU kan gå ner i vikt i Wellobe

I en studie från Mercy College New York i USA* följde forskare 345 yogautövare från två olika träningscenter under 12 månader. Resultatet visade att hela 74 procent av deltagarna upplevde att yogan lindrade deras värk.

En minoritet upplevde att värken tilltog

Fokus i studien låg egentligen på att undersöka eventuella skaderisker med yoga, men endast en tredjedel av deltagarna angav att de upplevt sådana symptom att man de följande tre månaderna inte kunnat fortsätta träna. Och bland de som redan hade någon form av skada när de började träna angav bara 21 procent att värken tilltog som en följd av yogan.

”Det räcker med ett djupt andetag”

Enligt PT:n Shirin Djavidi är yoga en utmärkt aktivitet för den som lider av någon form av värk, eftersom den hjälper dig att andras på ett mer effektivt sätt som lugnar kroppen. – Det räcker med ett djupt andetag för att kroppen ska säga till nervsystemet att ”nu känns det lugnt och skönt”. Dessutom ökar yoga både smidigheten, styrkan och uthålligheten på ett sätt som du inte kan träna upp med skivstänger. Du får både mer tonade muskler och ett ökat fokus, säger hon.
Vill du ha mer tips på hur du ska röra dig för att må bra? Bli medlem i Wellobe här
* Marc Campo, Marc Campo, Mariya P. Shiyko, Mary Beth Kean, Lynne Roberts, Evangelos Pappas, Musculoskeletal pain associated with recreational yoga participation: A prospective cohort study with 1-year follow-up, Journal of Bodywork and Movement therapies, 2017, www.bodyworkmovementtherapies.com (Hämtad 170825)

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här