Osäker på hur du ska träna på gymmet? Ta del av vår enkla gymguide.
Osäker på hur du ska träna på gymmet? Ta del av vår enkla gymguide. Foto: Getty images.

Vanligaste felen vi gör på gymmet

För lätta vikter, fel rörelser och rädsla för nya maskiner och pass. Att göra fel på gymmet kan sätta krokben för dina viktresultat. Wellobes träningscoach listar vanligaste felen på gymmet – och hur du undviker dem.

Håll koll på din hälsa – med vår hjälp

1. Om du inte förstår dig på maskinerna eller redskapen.
Gör såhär: Fråga personalen om en genomgång av redskap och maskiner. Det brukar finnas gyminstruktörer (som är gratis) som kan visa dig hur allt funkar. De finns där för dig. Det är viktigt att du utför rörelserna rätt.

2. Du vågar inte testa nya grejer för att du är osäker och tror att du inte kan.
Gör såhär: Om du inte testar så vet du ju inte heller om du kan. Vem vet, du kanske hittar en träningsform som du älskar fast du inte trodde det från början.

3. Du tränar med för lätta vikter (oftast kvinnor).
Gör såhär: Släng på något eller några kilon extra för att utmana dig själv. Oftast orkar man betydligt mycket mer än vad man tror. Och om du belastar kroppen mer kommer du också att se en förändring i dina resultat.

4. Du går alltid på samma pass för att det känns tryggt.
Gör såhär: Om du inte tänjer på dina gränser eller går utanför din bekvämlighetszon kommer du inte heller få de resultat du vill. Chocka och överaska kroppen, då kommer det hända grejer.

5. Du tränar för ensidigt och monotont (dvs som du alltid gjort) och ser därefter inga resultat.
Gör såhär: Kroppen vänjer sig vid samma sorts träning redan efter sex veckor. Därför är det viktigt att alltid variera sin träning så mycket som möjligt. Det behöver inte vara något drastiskt, men låt inte kroppen vänja sig vid exakt samma träning gång efter gång. Det kan sätta krokben för dina resultat.
Vill du ner i vikt? Vi hjälper dig

Sofie Strandberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här