Juicediet och ut i löpspåret direkt? Thomas Skoglund förklarar vikten med att starta lugnt.
Juicediet och ut i löpspåret direkt? Thomas Skoglund förklarar vikten med att starta lugnt. Foto: Getty Images

Våra 3 vanligaste träningsmisstag

Diffusa (s)vett- och etikettsregler, svårmanövrerade styrkemaskiner och dalande självförtroende.
Ja, att träna ”rätt” kan kännas svårt, särskilt om du nyss kommit igång med motionssatsningen.
Men var lugn, här följer träningsbubblans vanligaste misstag – samt knepen som minskar risken för potentiella klavertramp.

Få tillgång till över 20 träningsprogram och en personlig veckomeny – som medlem

1. Du vänder upp och ned på livet

För många blir träningsstarten inte riktigt som planerad. Efterlängtade rutiner och knivskarp framförhållning ses ofta som ett utmärkt tillfälle för att korrigera livets alla övriga små tillkortakommanden också. Gärna direkt, helst igår.

Det som började med idén om 2–3 modesta träningspass i veckan byttes plötsligt mot en Biggest loser-satsning innefattade två pass per dag, att sluta röka, börja sova minst åtta timmar per natt, skippa kolhydraterna, promenera 10.000 steg per dag och genomlida stretchpass framför tv:n varje kväll. Minst.

Men, bara sluta. Strunta blankt i för många ändringar på samma gång och försök istället skapa nya, hållbara, vanor. Börja med att addera rörelse till livspusslet, när den pusselbiten fungerar och matchar livets andra Tetrisbitar kan du tänka på nästa steg, inte innan.

Försök se livet som en helhet, där träning- och motion utgör en tårtbit, aldrig mer – aldrig mindre.

JUST NU: En månad på köpet

2. Du går ut för hårt

Det kanske mest klassiska och igenkännande klavertrampet av dem alla. Att allt eller inget-satsa motionsstarten är ungefär lika smart som att pensionsspara på en black jack-färg. Hit hör slitageskador på ovana muskelfästen, inflammationsrisk från överbelastade muskelgrupper samt ökad risk för infektioner och virus för ett immunförsvar som inte riktigt hänger med i det höga och kostsamma tempo du utsätter kroppen för.

Så, oavsett om du får för dig att cykla likt Bridget Jones, copypasta John Rambos träningsfilosofie eller hoppa på första bästa juicediet – tänk om.

Ge kroppen en ärlig chans att hinna svara på signalerna du sänder den. Inled träningssatsningen lugnt, såväl vikt- som intensitetsmässigt, och skala succesivt upp svårighetsnivån. Då, men först då, kommer de hållbara resultaten du drömt om bli verklighet.

Med vår loggbok får du full koll på ditt intag

3. Du påverkas för mycket av omgivningen

Träningsbubblan är full av egenutsedda experter. Risken för att överösas av haranger kring vilka övningar som är bäst, hur mycket protein kroppen kan ta upp, varför kolhydrater gör dig överviktig, och att din övningsteknik är katastrofal är därför överhängande.

Men, glöm inte bort att sålla bland dessa fåtöljfilosofers svidande ”sanningar” och skapa en egen väg. En väg där du tränar det du tycker om, äter det som fungerar bäst för din kropp och lyssnar till tips kring teknik- och övningsutföranden från utbildade tränare.

Försök att se träningen som ett maratonlopp, inte en sprintdistans. Sanningen är nämligen att resan, med dess framsteg, möten, glädjetoppar och kämparglöd, är målet.

Så stanna upp och njut.

Starta din hälsoresa idag – bli medlem här

Thomas Skoglund

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här