Sätt upp realistiska mål när du börjar löpträna.
Sätt upp realistiska mål när du börjar löpträna. Foto: Getty Images

Kom igång med löpträning – steg för steg

Är du pepp på att börja löpträna, men vet inte riktigt hur du ska komma igång?
Vi guidar dig steg för steg hur du implementerar mer löpträning i ditt liv och ser över vilka positiva effekter det har på din hälsa – oavsett om du är nybörjare eller vill få en nystart.

Få tillgång till över 20 träningsprogram – som medlem

Löpträning en bra träningsform för att förbättra din hälsa och allmänna välbefinnande. Med rätt tillvägagångssätt och en träningsplan kommer du snabbt att märka hur konditionen blir bättre och energin ökar.

Att löpträna förbättrar din hjärt- och kärlhälsa, stärker skelett, förbränner kalorier och hjälper dig att hålla en hälsosam vikt. Det har visats att det även minskar stress och ökar sömnkvaliteten. Så, nu när vi vet allt detta – hur kommer vi igång?

JUST NU: En månad på köpet

1. Sätt upp realistiska mål

Först och främst är det viktigt att sätta upp realistiska mål för dig själv. Om du är helt ny inom löpning eller kanske inte har tränat på ett tag, så börja långsamt. Sätt upp små delmål och arbeta dig uppåt - kanske du börjar med att jogga i 10-20 minuter och ökar sedan tiden gradvis. Att ha specifika och väldigt realistiska mål som du uppnår kommer att motivera dig och gör det lättare att hålla dig på rätt spår.

Behöver du hjälp att nå din målvikt? Bli medlem HÄR

2. Investera i rätt utrustning

Ett par bra löparskor är en av de viktigaste investeringarna när det gäller att komma igång med löpträning. Det är viktigt att de ger bra stöd, dämpning och komfort då det minskar risken för skador och gör din löpupplevelse mycket trevligare.

Titta på löparskor inom din budget och be om hjälp i en specialiserad sportbutik för att hitta den bästa skon för dina fötter. Funktionella kläder som är designade för löpning och träning kan också göra din runda mer bekväm.

Att välja rätt löparskor är viktigt både för motivationen och för att minska skaderisken.
Att välja rätt löparskor är viktigt både för motivationen och för att minska skaderisken. Foto: Getty Images

3. Börja långsamt och bygg sedan på

Det är viktigt att du ger dig själv tid att vänja dig vid löpning. Börja med att blanda promenader och löpning, till exempel genom att gå i 2 minuter och sedan springa i 1 minut, och upprepa. När du efterhand känner dig starkare och mer bekväm med löpning, kan du minska promenaderna och öka löpningstiden.

Lyssna på din kropp och undvik att pressa dig själv för hårt - du kommer att göra snabbare framsteg genom att vara tålmodig och låta din kropp anpassa sig i sin takt.

Redan medlem? Testa vårt träningsprogram för att komma igång med löpningen!

4. Hitta en träningsrutin som fungerar för dig

Att hitta en löpningsrutin som passar ditt schema och livsstil är avgörande för att bibehålla din motivation och göra löpträning till en långvarig vana. Du kanske är en person som föredrar att träna på morgonen när du har energi och är fokuserad, eller kanske på kvällen för att varva ner efter en hektisk dag.

Prova olika tider under dagen och veckans dagar för att hitta den rutin som passar bäst för dig.

5. Variera ditt träningsprogram och ha kul

För att hålla träningspassen intressanta och roliga, variera dina löprundor med olika rutter, hastigheter och terränger. Prova att springa i parker, längs sjö/hav eller på kuperade terränger för att utmana din kropp och sinne på olika sätt. Du kan också använda löp-appar som hjälper dig att följa dina framsteg och ge extra motivation. Att träna med en vän eller i en löpgrupp gör också dina träningspass roligare och mer sociala.

Genom att ha detta i åtanke och anpassa punkterna efter dina individuella behov, ger du dig själv de bästa förutsättningarna att lyckas – och för att ta del av de många positiva effekterna av löpträning har på både kropp och sinne. Vad väntar du på? Ta på dig löparskorna och börja din resa mot en bättre hälsa.

TIPS: Som medlem kan du redan i dag komma igång med Leila Söderholms träningsprogram med fokus på löpning för nybörjare.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här