Fettförbränning, vilket sättet är det bästa sättet? Här reder vi på Wellobe ut frågan.

Effektivaste sättet att bränna fett

Fettförbränning. Vilket är egentligen det bästa sättet för att bränna fett?
Promenader, hård träning, bra mat eller sockerförbud?
Här har vi samlat våra experters svar på vanliga frågor om fettförbränning.

Öka din fettförbränning – med våra verktyg

Att veta hur man bäst ska åstadkomma en så stabil, hög och jämn fettförbränning som möjligt är inte lätt att veta, i djungeln av alla råd och rön. Dessutom är alla olika, så det som är den bästa metoden för fettförbränning för en viss person behöver inte alls fungera lika bra för en annan. För vår filosofi på Wellobe är just det: Den absolut bästa metoden för fettförbränning är individuell.
Du måste helt enkelt testa dig fram tills du hittar ett sätt som passar dig. För endast då ökar chanserna för att du ska orka hålla i, hela vägen in i mål.

JUST NU: En månad på köpet

Hur får jag en så snabb och effektiv fettförbränning som möjligt?

För det första: Fettförbränning är ingenting du ”får”. Du måste vara beredd att jobba lite för den. För när du vill bränna fett handlar allting om att förbruka så mycket energi som möjligt. Exakt hur du väljer att göra det spelar dock inte så stor roll. Vissa föredrar långa, långsamma promenader medan andra tränar korta, intensiva pass. För att få snabba, effektiva resultat är vårt tips att helt enkelt hitta en träningsform som passar DIG.

Bonustips 1: För en snabb och effektiv fettförbränning

Stillasittande i långa perioder har visat sig minska fettförbränningen. Försök därför röra dig minst en gång i timmen. Det kan handla om korta rörelsepauser för att kicka igång din fettförbränning.

Kost och träning. Vilket är viktigast för fettförbränningen?

De är båda lika viktiga i slutändan eftersom det handlar om att skapa en bra balans. Vi på Wellobe* förespråkar en sund livsstil som kan hålla i längden, medan drastiska åtgärder med träning flera gånger om dagen eller dieter där man går hungrig absolut inte är någonting vi rekommenderar.

Bonustips 2: Fettförbränning med hjälp av både kost och motion

Börja lugnt och försök inte införa för stora förändringar på en och samma gång. Är du helt i början av din hälsoresa kan det kanske räcka med att byta ut några av dina onyttiga vardagsfavoriter i köket till något hälsosammare och införa dagliga promenader, till exempel. Känner du att du klarar av mer än så, go for it! Men gå inte ut för hårt, då är risken bara att du tröttnar.

Hur ökar jag fettförbränningen via kosten?

Äter du för lite och för sällan kan fettförbränningen sjunka. Därför är det viktigt att hålla ett jämnt energiintag. I det långa loppet visar dessutom studier att de som svälter sig för att sedan träna har en tendens att överäta efter passet.

Bonustips 3: Fettförbränning via kosten

Mellanmål som frukt, kvarg eller några nötter hjälper dig att hålla en jämn fettförbränning. Då minskar också risken för att du blir sådär vrålhungrig, tappar kontrollen och äter mer än du tänkt när det väl är dags för lunch eller middag.

Blir fettförbränningen bättre på fastande mage?

Ja, en promenad eller ett kort träningspass innan frukost kan faktiskt öka fettförbränningen. Å andra sidan, har du ätit orkar du oftast mer, så i det långa loppet är det bättre för förbränningen att träna med mat i magen.

Bonustips 4: Fettförbränning på fastande mage

Förebered en lätt frukost och ta en promenad till jobbet. Det ena behöver ju inte ta ut det andra. Du kan ju träna efter jobbet ändå om du vill.

Fettförbrännande frukost. Några tips?

Protein mättar bra och är bra för muskeluppbyggnaden, därmed är ägg en utmärkt frukost. För som sagt, ju mer muskler, ju högre fettförbränning. Vidare sägs kryddor som kanel eller kardemumma strött över keso eller kvarg öka fettförbränningen.

Bonustips 5: Fettförbränning via frukosten

Ät gärna kolhydrater för att boosta din kropp med energi inför hela dagen.

Fettförbränning hemma. Går det?

Självklart! Det finns miljoners miljoner saker du kan göra för att öka pulsen hemma, bara du har lite fantasi. All form av fysisk aktiviter bränner fett.

Bonustips 6: Fettförbränning hemma

Inför en ny rutin: Gör 10 situps varje gång du vaknar och 10 situps innan du somnar.

Bestäm dig för att göra benböj varje gång du borstar tänderna, så kommer du lättare ihåg det (dessutom övar du upp din koordination).

Har du en trappa? Gå/spring upp och nerför den ett par gånger.

Sjunker du ner i TV-soffar efter jobbet? Ta en kvällspromenad istället i rask takt, så kommer du att sova betydligt skönare (och ökar dessutom fettförbränningen).

Gör 10 armhävningar varje gång du går ut i köket (det är också bra för formen, eftersom det indirekt kanske minskar småätandet också).

Följer du en serie? Kör ett enkelt träningspass samtidigt. Det är precis det som är det finfina med hemmaträning, du kan göra flera saker samtidigt.

Ökar fettförbränningen vid hög puls?

Ja, i det långa loppet blir fettförbränningen mer effektiv vid hög puls eftersom kroppen bränner mer kalorier. Satsa därför gärna på intervallträning med höga toppar. Dock kan det vara bra att varva träningsformerna för att inte tröttna. Dessutom orkar du kanske träna ett längre pass med lite lägre puls. Alltså kan en lång promenad vara minst lika bra som ett kortare spinningpass.

Bonustips 7: Fettförbränning via hög puls

Prova dig fram tills du hittar ett träningssätt som passar dig. Det finns inga måsten, här. Är det att springa, cykla eller gå på gruppträning? Eller att promenera, springa eller cykla i ditt närmsta grönområde? Alla dessa aktiviteter kan höja din puls på ett både behagligt och effektivt sätt.

Intervallträning, är det bra för fettförbränning?

All träning är bra för din fettförbränning! Men just fettförbrännande intervaller kan du applicera på nästan alla träningsformer, som exempelvis på crosstrainern, löpbandet, cykeln eller simningen. Så, svaret är ja. Intervallträning är absolut bra för din fettförbränning.

Bonustips 8: Fettförbränning via intervallträning

Tabata är en högintensiv intervallträning som oftast innehåller 8 repetitioner som du utför i 20 sek med 10 sekunders vila mellan varje repetition. Det sägs vara en av de bästa intervallträningsformerna för maximal fettförbränning.

Fettförbränning på cykel. Funkar det?

Ja, verkligen. All fysisk rörelse är som sagt bra för din fettförbränning, så länge du får lite puls och ökar din energiförbrukning. Att cykla upp och ner för en backe kan vara ett bra substitut om du har tröttnat på den gamla vanliga cykelrundan.

Bonustips 9: Fettförbränning på cykel

Bor du stort och har plats för en motionscykel är det en bra investering för din fettförbränning. Cykling är dessutom en snäll motionsform om du har problem med t ex artros eller annan värk i leder.

Crosstrainer eller löpband. Vilket är mest effektivt för fettförbränning?

Både crosstrainer och löpband ger bra resultat. Välj det du tycker är roligast eller variera för att inte tröttna.

Bonustips 10: Fettförbränning på crosstrainer och löpband

Även här kan intervallträning vara en fördel för fettförbränningen, precis som högintensiv träning varvad med lågintensiva pass.

Fettförbränning via styrketräning – vad ska jag tänka på?

Styrketräning är jättebra fettförbrännande träning eftersom det gör att musklerna växer och därmed använder mer av kroppens energi. Det du ska tänka på är att variera övningarna så att hela kroppen tränas.

Bonustips 11: Fettförbränning via styrketräning

Känner du dig osäker på hur du ska träna? På Wellobe finns en mängd olika träningsprogram på olika nivåer som du kan göra på gymmet, hemma eller på resande fot.

Kan man bygga muskler och bränna fett samtidigt?

Absolut! Fettförbränning och muskelbyggande är en perfekt kombo. Även om man inte kan förvandla fett till muskler så går det att minska på fettet och samtidigt bygga muskler. Det gör du enklast genom att ha koll på vad du stoppar i dig samtidigt som du tränar.

Bonustips 12: Fettförbränning och muskelbyggande

Kanske kan någon av nedanstående artiklar hjälpa här:

Mer protein = större muskler = fel

Tappa vikt och behåll muskler

Äta innan eller efter träningen för maximal fettförbränning?

För att orka hela ditt pass och kunna ta ut dig maximalt är det bra om du äter lite innan. Gärna i god tid och någonting med kolhydrater så att du orkar och så att du inte får håll. Tränar du styrketräning är det dessutom bra att fylla på med ny energi efteråt för att upprätthålla fettförbränningen och då gärna lite mindre kolhydrater men mer protein.

Bonustips 13: Fettförbränning i samband med din träning

Vi rekommenderar vanlig, god och näringsmat framför kosttillskott.

Går det att punktträna för att bränna fett på t ex magen?

Nej. Att göra sig av med kärlekshandtagen, bli smalare om låren eller få plattare mage genom punktförbränning går tyvärr inte. Istället handlar det om att kombinera kondition- och styrketräning, vilket ökar fettförbränningen i det stora hela.

Bonustips 14: Fettförbränning på specifika ställen

Läs mer om punktförbränning HÄR

Är yoga fettförbrännande?

Ja, yoga är också fettförbrännande eftersom det kan minska stressnivån i kroppen och därmed sätta fart på ämnesomsättningen. Stress kan omvänt få kroppen att lagra energi för vad den tror kommer bli en tuff period. Yoga kan vara bra för att lugna ner kroppen och få den att inse att det inte är någon fara.

Bonustips 15: Fettförbränning via yoga

Bikramyoga i 40 graders värme, sägs också ha god effekt på fettförbränningen.

Fettförbränning utan träning. Går det?

Kroppen bränner fett om du gör av med mer kalorier än du stoppar i dig. Du kan därmed börja räkna kalorier om du vill minska i fett och vänta med att träna. Den goda nyheten är att det går att gå ner i vikt genom att enbart se över kosten. Däremot är det svårare att gå ner i vikt genom att enbart träna och fortsätta äta som man alltid har gjort.

Bonustips 16: Fettförbränning utan träning

Läs: Kan man gå ner i vikt utan att träna?

Pågår fettförbränningen även när jag sover?

Ja, kroppen kan förbränna fett även fast du sover. Därför är det viktigt att lyssna på kroppens naturliga rytm. Med rätt mat, motion och sömn mår kroppen bra och hormonerna kan då sköta sitt jobb. Nattetid är kroppens tid att återhämta sig och vissa studier visar att kroppen då använder fett som främsta energikälla, för att under dagen istället leva på kolhydrater.

Bonustips 17: Fettförbränning när du sover

Vill du gå ner i vikt är det särskilt viktigt att se till att du får tillräckligt mycket sömn. Det kan vara bra att tänka på, eftersom många inte har koll på hur sömnbrist faktiskt kan påverka fettförbränningen.

Läs mer om sömn och fettförbränning

Påverkas min fettförbränning av alkohol?

Ja, alkohol kan försämra din fettförbränning. Även dagen efter om det vill sig riktigt illa. Anledningen är att kroppen prioriterar förbränningen av alkohol framför förbränningen av fett.

Låt oss hjälpa dig nå DIN målvikt

Ytterligare tips för din fettförbränning

18. Hitta en träningsform som passar dig MEN lägg gärna till minst ett styrkepass i veckan då större muskler drar mer energi och därmed ökar din fettförbränning.
19. Träna inte på fastande mage. Träning innan frukost må öka fettförbränningen något men i slutändan kan detta ändå ha en negativ effekt eftersom du inte orkar lika mycket som om du hade ätit. Träna med mat i magen har sina fördelar.
20. Skippa punktförbränning. Satsa istället på kondition- och styrketräning. Kombinationen ökar fettförbränningen.
21. Om du vill förbränna fett och gå ner i vikt bör du göra dig av med mer energi än du stoppar i dig. Enklast är med hjälp av kaloriräkning.
22. Prioritera sömn. Under natten återhämtar kroppen sig och det sägs att den då använder fett som främsta energikälla. Att få minst 7 timmars sömn per natt är att föredra.

Läs även

Därför fungerar vår viktklubb – Wellobe

Så startade viktklubben Wellobe

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

FAQ Wellobe

Omdömen om Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här