Gravidkilon som du vill bli av med? Läs mer här.
Gravidkilon som du vill bli av med? Läs mer här. Foto: Getty images.

Så blir du av med dina gravidkilon – hemma

Har du precis fått barn och vill komma i form igen? Då finns det ett par viktiga saker att tänka på. Shirin Djavidi, PT på Wellobe, tipsar om vad, hur och på vilket sätt du ska träna.

KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?

Hur snart efter förlossningen du kan börja träna är förstås väldigt individuellt. Några saker att ha i bakhuvudet kan dock vara vilken form du var i innan du blev gravid, om du hade en normal förlossning eller gjorde ett kejsarsnitt, samt hur du mår nu och om du får tillräckligt mycket sömn, menar Shirin Djavidi, Personlig Tränare på Wellobe*.
– Personligen tycker jag inte att du ska börja experimentera med någon träning innan du har varit på efterkontrollen, som normalt är efter åtta veckor. För det är först då du får ett kvitto på att du har läkt ordentligt och att du verkligen är redo för att börja träna, säger hon.

Envisa gravidkilon? Se om vår metod kan fungera för dig

Börja lätt
Många kvinnor som har fött barn hoppas på att snabbt komma i form, även om de kanske aldrig har tränat tidigare. Här gäller det dock att skynda långsamt, menar Shirin Djavidi.
– Tänk på att du ju faktiskt har varit gravid i 40 veckor och att du nu också ska ta hand om din lilla bebis dygnet runt. Det tar på krafterna, så det bästa är att låta allting få ta sin tid. Njut i stället av ditt nya lilla liv och låt kroppen få göra det den gör allra bäst – det vill säga att få självläka. Stressar du den för mycket kan det få konsekvenser, som till exempel att mjölken sinar eller att barnet självt faktiskt känner av din stress.

Hur skulle du rekommendera att man börjar?
– Jag tycker att man ska ta det riktigt lugnt i början och inte gå ut för hårt. Efter en förlossning är kroppen sliten, så man kan nästan se det lite som en rehabilitering. Det allra bästa är att börja med dagliga promenader. Sedan kan du sakta men säkert öka takten och småjogga i lite mer kuperad terräng, eller bygga på med enklare övningar hemma. Det viktiga är att du lyhörd för din kropp och provar dig fram i egen takt.

Fortfarande gravidkilon att gå ner? Få snabb hjälp här

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här