Krasslig? Här kommer några råd om hur du kan tänka kring träningen. Foto: Getty Images/iStockphoto
Sjuk? Då kan du träna – och då ska du låta bli
Kan man träna eller inte när man är sjuk? Vill du behålla din dagliga träningsrutin men är inte säker på hur det påverkar kroppen? Nedan följer råd att förhålla sig till när olika vanliga åkommor slår till när du egentligen vill träna.
Att träna när man känner sig sjuk kan vara lite knepigt. Om du har lindriga symptom av en vanlig förkylning och dina symtom främst sitter ovanför halsen (exempelvis rinnande näsa) kan det vara okej med lite lätt till måttlig motion.
Om du däremot har symptom såsom ont i halsen, feber, tryck i bröstet, värk i kroppen, är det bäst att vila och låta kroppen återhämta sig. Det är dock individuellt för varje situation, så var försiktig.
Nå din målvikt med oss!
Ja!
Här är några saker du bör tänka på när du bestämmer dig för om du ska träna när du känner dig krasslig eller förkyld:
Lyssna på din kropp: Om du känner för det och dina symtom är lindriga kan du överväga att ägna dig åt lätt träning som promenader, stretching eller mild yoga. Var uppmärksam på hur din kropp känns under och efter träningspasset.
Drick mycket vatten: Oavsett om du väljer att träna eller inte är det viktigt att du dricker mycket vatten under hela dagen för att hjälpa återhämtningen och bibehålla din allmänna hälsa.
Anpassa ditt träningspass: Om du bestämmer dig för att träna, anpassa din rutin så att den blir mindre intensiv än dina vanliga träningspass. Välj kortare pass och lägre intensitet samt var noga med att undvika att överanstränga dig.
Prioritera vila: Se till att du får tillräckligt med vila och sömn så att kroppen återhämtar sig snabbare.
Upprätthåll god hygien: Om du bestämmer dig för att träna bör du tänka på hygienen för att förhindra att sjukdomar sprids. Torka av utrustningen och tvätta händerna ofta.
Vid halsont bör du inte ge dig på någon form av träning. Artikeln fortsätter under bilden. Foto: Getty Images/iStockphoto
Nej!
Saker du bör undvika vid sjukdom:
Kämpa dig igenom svår sjukdom: Om du har feber, värk i kroppen, tryck över bröstet eller andra allvarliga symtom bör du vila och ge kroppen den tid den behöver för att läka. Detta är bäst för din hälsa i längden även om du vill träna.
Träna intensiva träningspass: Undvik högintensiv eller ansträngande träning, eftersom det kan stressa kroppen ytterligare och försämra immunförsvaret.
Träna med andra: Om du är smittsam eller fortfarande befinner dig i ett tidigt skede av en sjukdom är det klokt att undvika att gå till offentliga gym eller gruppträningsklasser för att förhindra att sjukdomen sprids till andra.
Ignorera förvärrade symtom under passet: Om dina symtom förvärras under eller efter träningen ska du stanna upp och vila. Om de kvarstår bör du överväga att rådfråga sjukvårdspersonal.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.
Räkna ut när du kan nå din målvikt
Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.
cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här