PT:n avslöjar årets träningstrender.
PT:n avslöjar årets träningstrender. Foto: @martennylen.

Hetaste träningstrenderna 2018

Högintensiv träning, gruppträning och bärbar teknologi är bara några exempel.
En annan träningsform på uppgång är funktionell träning.
– Det är den hetaste av alla trender just nu, säger Mårten Nylén.

Att det går trender i träning är något de flesta av oss känner till. Varje år sedan 2006 har American College of Sports Medicine, med svar från över 4 000 yrkesverksamma inom träning runt om i världen, försökt förutspå nästa års träningstrender. I år är det Högintensiv intervallträning (HIIT) som toppar listan över det vi spås träna allra mest. Och det var ingen överraskning. Redan 2017 var HIIT en av de mest trendiga träningsformerna och hamnade då på en tredjeplats.
Men oavsett om ditt hjärta brinner för löpning, gruppträningen eller yoga så är det viktigaste inte vad du tränar utan att du tränar.
– Den bästa träningen är den som blir av. Mitt råd är därför att satsa på något som du verkligen tycker är kul. Då är det större chans att du fortsätter med träningen, säger Mårten Nylén.
Vill du ha fler trendspaningar från oss på Wellobe? Bli medlem här

Många års erfarenhet

Och Mårten Nylén vet vad han pratar om. Han är en av Sveriges mest välrenommerade personliga tränare och har flera fullsatta föreläsningsturnéer i bagaget. Under åren har han dessutom tränat flera kändisar som Petter, Joel Kinnaman och Will Smith, för att bara nämna några. Han har också dykt upp flitigt i teverutan. Först som en av huvudtränarna i Biggest Loser, under de första fyra säsongerna, och sedan som expertkommentator och programledare i Ninja Warrior.

JUST NU: En månad på köpet

Åker jorden runt för att hitta världens bästa träning

Just nu är Mårten aktuell med Youtube-satsningen Ninja life där han åker jorden runt för att hitta världens bästa träning.
Vilka trender tror du kommer att komma till Sverige?
– Sverige ligger långt fram när det gäller träning men en sak jag tror kommer komma mer i storstäderna under året är boutique-gym. Lite mindre personliga och specialinriktade gym som inriktar sig antingen holistiskt eller på en specifik träningsform. I övrigt växer OCR, yoga och crosstraining.
Och vilken träningsform blir trendigast under 2018?
– Funktionell träning är det jag ser kommer bli ännu större under 2018. Redan i dag är det mycket funktionell träning ute i landet men jag tror att det kommer växa.
Vad har du stött på för olika typer av träning under dina resor?
– Galet mycket. Jag har testat över 100 olika pass i fem länder och det har blivit både det ena och det andra. Hiphop-yoga i New york, Soulcycle i Los angeles, Barreträning i London och MMA i Amsterdam. Det har varit en riktig träningsupplevelse som ni kan följa på Youtube.
Vill du ha fler träningstips från oss på Wellobe? Bli medlem

Fem träningsformer Mårten testat under sina resor

  • Y7 - Hot yoga med hip hop musik
  • Soulcycle - Cykelpass med levande ljus och vikter
  • Barrecore - Balettinspirerad funktionell träning
  • R-grip MMA - Ett av de absolut bästa kampsportställena han tränat på
  • Aerial Fitness - Akrobatisk träning i luften

Nyfiken på Ninja Life?
Kolla in Mårten Nyléns Youtube-kanal >> HÄR

Följ även Mårten på instagram på kontot martennylen

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här