Hur får man egentligen tvättbräda? Vi vet.
Hur får man egentligen tvättbräda? Vi vet. Foto: Colourbox.

Hur får man magrutor?

Funkar situps och punktförbränning för att få ett platt mage?
Här tipsar PT:n Shirin Djavidi om hur du får bort fettet runt bålen.

Nå din målvikt – med våra smarta verktyg

Alla kan få ett sexpack på magen. Men inte genom att enbart göra flera hundra situps om dagen. Först måste fettet bort för att det ska synas och du måste träna hela kroppen.

Punktförbränning?

–Det går inte att punktförbränna. Det vill säga att bara träna en muskel. Därför funkar det inte att bara träna magen för att du vill få en snygg mage. Du behöver ändra på dina matvanor samt få igång din förbränning genom konditionsträning. 

JUST NU: En månad på köpet

Platt mage börjar i köket

–Man kan säga att jobbet med att få fram sexpacket börjar redan i köket. Det är oerhört lätt att stoppa i sig för många kalorier medan det är betydligt tuffare att bränna dem. Steg nummer ett är att minska ditt kaloriintag och öka din träningsdos. Genom att bli medlem i Viktklubb får du en kaloriplan uträknad efter dina behov, önskningar och förutsättningar. Du får även en veckomeny du lätt kan följa och även tusentals recept som du enkelt kan laga. Och det bästa av allt - ingen mat är förbjuden bara du håller dig inom din kaloriplan.
Kolla: Så fungerar vår tjänst

Aktivera hela kroppen

–När det kommer till träning så funkar det inte att träna enstaka övningar eller muskler. Du måste aktivera hela kroppen och ju fler muskelgrupper desto bättre. Om ditt mål är att få en plattare och snyggare mage ska du alltså satsa på att äta färre kalorier än du gör av med, träna varierat med kondition och styrketräning. Var inte rädd för att lassa på något extra kilo när du styrketränar. Du kommer inte att se ut som hulken för det. Däremot kommer du att få en ökad styrka samt en ökad förbränning. En ökad muskelmassa kräver nämligen mer energi och därmed kommer din förbränning att öka.

Extra fokus på bålen

–I din träning kan du lägga extra fokus på bålen. Men satsa hellre på statisk träning som plankan, istället för att bara köra massa situps. Man kan säga att situpsen tar främst på de ”yttre” magmusklerna, medan statiska övningar som till exempel planken tar mest på de ”inre” magmusklerna. Plankan gör du enkelt hemma framför TV:n. Som medlem i Viktklubb får du ett träningsschema som du utgår ifrån för att gå ner i vikt. Vill du träna bålen extra, finns träningsprogram du lätt kan följa för att få en plattare mage.

Det här får du som medlem

  • En kostplan
  • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Dina framsteg i grafer och tabeller
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Tillgång till alla våra träningsprogram
    Varmt välkommen till oss!
Sofie Strandberg

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här