Core-program med 3 övningar

Stjärnorna Anja Pärson och Kim Källström lägger extra kraft på bålträning. Med den enkla träningsformen Core kan du göra samma sak.

En stark kärna hjälper dig i vardagen. Och kärna – det är precis vad Core betyder. Det är i kärnan, bålen, som kroppens kraftcentrum sitter. Betydelsen av en stark bål inser fler och fler idrottsstjärnor. Jag har intervjuat både fotbollsspelaren Kim Källström och utförsåkaren Anja Pärson och båda berättade att de fokuserar extra på bålträning.
Vill du ha fler liknande träningsprogram – regelbundet? Kolla här

Tränar både mage och rygg

Men man behöver inte vara mitt i idrottskarriären för att träna sin bål . En stark kärna har alla nytta av. Det tog aerobicsinstruktörerna Dearin Priester och Nic Farmer från Stockholm fasta på och utvecklade Core. I ett sådant pass tränar du magens och ryggens muskulatur samt musklerna kring höftpartiet på ett effektivt sätt. Starka muskler i mage och rygg ger bättre hållning och starkare bäckenbottenmuskulatur.
Träningen passar för alla åldrar. Lär dig rörelserna och gör dem sedan i tät följd, gärna till musik. Det blir roligare då.

Övning 1

Läge 1: Stå så att du håller balansen på vänster ben, ha armarna som bilden visar. Spänn mage och rygg rejält. Dra sedan upp höger knä mot bröstet, dra samtidigt ner armarna.

Läge 2: När benet är uppe vid bröstet - gå ner med benet utan att sätta i foten i golvet, dra upp benet på samma sätt två gånger till, vila sedan i läge en kort stund innan du gör om samma sak tre gånger till - utan att sätta i foten. Byt sedan ben.

Repetitioner: Tre set med tre knäuppdrag fyra gånger på ena benet, lika många på andra benet.

Övning 2 

Läge 1: Ligg på rygg, låt benen vara böjda, låt huvudet vila i händerna och spänn magen ordentligt.

Läge 2: Lyft upp överkroppen så som bilden visar, vänd åter igen. Spänn magen genom hela rörelsen.

Repetitioner: Två set med 15 upprepningar.
Övning 3

Läge 1: Ligg på rygg, låt armarna vila på golvet rakt ut från kroppen. Ha benen böjda och lite isär. Spänn magen och lyft rumpan från underlaget.

Läge 2: Spänn magen hela tiden när du vänder rörelsen och sakta går tillbaka till utgångsläge. Tänk på att magen gör jobbet, inte benen.

Repetitioner: Två set med 15 upprepningar.
Vill du ha hela programmet med alla 6 övningar? Bli medlem i Wellobe

Sanna Eriksson

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här