Så motverkar du viktuppgång i övergångsåldern

Stämmer det att man lättare går upp i vikt i övergångsåldern?
Och vad kan man i så fall göra för att motverka det?
Här berättar Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe, mer.

Känner du igen dig? Få hjälp med din hälsa
För många män och kvinnor i övergångsåldern kan upplevelsen av förändring vara stor. Samtidigt kan den komma smygande och vara svår att identifiera. Vissa vittnar om både viktuppgång, oro, nedstämdhet och sömnsvårigheter. Kanske känner de inte igen sig själva, vare sig kroppsligt eller mentalt. Bland annat minskar signalsubstansen serotonin, vilket kan skapa irritation, nedstämdhet och humörsvängningar. Och ja, hos många sjunker även ämnesomsättningen på grund av hormonella förändringar, samtidigt som minskade testosteron- och östrogennivåer ökar hungerkänslorna.

Investera i din hälsa!

En genomsnittlig viktökning på 5 kilo per år

Det finns siffror som tyder på att ämnesomsättningen i övergångsåldern minskar med 100 kalorier per dag. Det är ungefär energinivån i en banan. Låter det lite? Kanske det. Men om du minskar din förbränning med 100 kalorier om dagen i ett år innebär det en viktökning på cirka 5 kilo. Fortsätter du att äta som vanligt utan att öka mängden motion – trots att din förbränning har gått ner – kan din viktuppgång alltså smyga sig på utan att du reflekterar över den.

Minskad muskelmassa

Ytterligare faktorer att ha i åtanke är att du ju äldre du blir också tappar muskelmassa, som annars står för en stor del av energiförbrukningen. Ofta förändras också rörelsemönstret. Kanske känns det inte lika självklart att klättra upp på en stol för att nå högsta hyllan i köket eller att krypa in under bordet för att hämta någonting du har tappat? Även bristen på naturlig vardagsrörelse sänker därmed energiförbrukningen.

Tips för att undvika viktökning

Så vad kan man då göra för att motverka viktuppgång i övergångsåldern?
Dels är mitt tips att försöka öka vardagsmotionen för att kompensera din minskade energiförbrukning. Lägg gärna in minst 30 minuters promenad per dag. Dels är styrketräning bra för att behålla muskelmassan. Lägg extra tid på att värma upp och jobba också med rörlighetsövningar för att minska stelhet och förhindra skador. Även sömnbrist och stress kan förvärra problemen så prova gärna enkla meditationer, yoga eller någon annan form av mindfulness. Gärna ute i naturen.
Håll koll på din vikt – med våra verktyg

Ingen skillnad på fettinlagringen

Hur är det då med fettinlagringen, är det så att man lättare ”lägger på sig” i övergångsåldern?

Nej, enligt experter förändras inte kroppens benägenhet att lagra fett bara för att du åldras. Det gör kroppen på ungefär samma sätt i alla åldrar. Det som spelar roll är dina vanor och hur djupt rotade de är. Kanske är bullen till förmiddagsfikat eller kvällssnackset framför TV:n någonting du inte vill kompromissa om.

Undvik förbud

Mitt tips i så fall är att inte förbjuda dig själv ifrån saker du tycker om. Däremot kan du försöka förändra ditt beteende, genom att kanske bara ta en halv bulle åt gången eller kompensera med promenader eller någon annan form av motion?
Du bör heller aldrig dra ner på riktig mat, utan förändra sammansättningen istället så att den blir mer näringsrik. Öka till exempel mängden grönsaker. Det ger både mer näring och fibrer, och håller dig mätt längre. Öka även mängden protein i form av till exempel kött, fisk, fågel, ägg eller baljväxter. Även det ökar mättnaden och ger dig byggstenar som ingår i flera viktiga processer i kroppen.

”Se till att njuta!”

Viktigast av allt i övergångsåldern är att du förhoppningsvis är visare och har mer erfarenhet med dig. Troligen vet du vad som har och inte har fungerat tidigare i livet. Använd den kunskapen till att lägga en långsiktig strategi för att må så bra du kan. Hantera din stress, låt dina sömnrutinera ta plats, rör dig mycket i vardagen, träna regelbundet och fyll din kropp med rätt sorts näring och energi. Se helt enkelt till att njuta av livets andra halvlek!
Få fler tips och råd – som medlem

Leilas 12 bästa tips

 • Öka vardagsmotionen
 • Lägg in minst 30 min promenad per dag
 • Komplettera med ett par styrketräningspass
 • Satsa på bra rörlighetsövningar
 • Se över dina sömnrutiner
 • Stressa ner med meditation, yoga eller mindfulness
 • Vistas så mycket du kan ute i naturen
 • Se över dina vardagsvanor
 • Undvik förbud
 • Se över din måltidssammansättning
 • Fundera över vad som har och inte har fungerat tidigare
 • Se till att njuta!

Det här får du som medlem

 • En kostplan
 • En loggbok och mobilapp som håller koll på alla kalorier in och ut
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Dina framsteg i grafer och tabeller
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Tillgång till alla våra träningsprogram
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration
Leila på Instagram
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här