Här svarar vår dietist på vanligaste frågorna om proteinpulver.

”Proteinpulver hjälper dig inte gå ner i vikt”

På senare tid har det blivit allt mer populärt med proteinpulver.
Men hur ska man använda dem och hur bra funkar de egentligen?
Här svarar vår dietisten Josefine Jonasson på de vanligaste frågorna.

Att ställa frågan om man bör äta proteinpulver eller ej är ungefär som att fråga om man ska svänga av vid ett vägskäl eller inte, menar Josefine Jonasson, dietist på Wellobe. Det vill säga, båda dessa frågor kräver att du vet vart du ska.
– Om du ska använda proteinpulver eller inte beror alltså helt på vad du vill uppnå. Är målet att gå ner i vikt? Ja, då kan det bidra till att ge en bra mättnad utan alltför mycket kalorier. Tränar du i syfte att bygga muskler, men har svårt att få i dig tillräckligt med energi och protein? Ja, då kan proteinpulver ge ett bra tillskott. Samtidigt som naturliga proteintillskott i form av rätt livsmedel alltid är mer att föredra, säger Josefine Jonasson.
Vill du ha fler tips och råd på hur du går ner i vikt? Läs mer här

JUST NU: 50% rabatt

Fast föda bättre än flytande

Naturliga proteintillskott får du i exempelvis ägg, kvarg, fisk och kyckling. Orsaken till att de är bättre alternativ om du vill gå ner i vikt är dels att fast föda ger bättre mättnad än flytande och dels att du även får i dig andra näringsämnen av "riktig mat".
– Viktigt att klargöra är även att du inte ökar muskelmassan genom att öka proteinmängden. Däremot ökar den genom att regelbunden träning och bra mat – mat där protein ingår. Har du dessutom fått i dig tillräckligt med protein kan du inte ta upp mer. Däremot behöver du i få i dig just det – tillräckligt – så för en del människor är proteinpulver en bra hjälp. Men generellt sett: Ekvationen "mer protein = större muskler" stämmer inte.

Drick inte upp kalorier

Tränar du både ofta och intensivt kan det alltså vara bra att ta en proteinshake direkt efter dina pass. Men för de flesta av oss är det långt ifrån nödvändigt.
– Särskilt om du vill gå ner i vikt. Då bör du snarare vara medveten om att en proteinshake efter passet innebär att du dricker upp alla de kalorier som du nyss gjorde av med.
Kolla: Allt detta får du i Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här