Vad är egentligen bästa gruppträningen?
Vad är egentligen bästa gruppträningen? Foto: Getty images

Vilken gruppträningsform passar dig bäst?

Att träna i grupp kan ge den gnista av motivation som behövs för att komma igång med träningen ordentligt.
Men vilka gruppträningspass är mest effektiva?
Vi går igenom 11 av de vanligaste – se vad som passar dig bäst.

Nå din målvikt – med våra verktyg

1. Bodypump

En dynamisk blandning av styrketräning och konditionsträning. Man använder sig av skivstänger för att utföra övningar med hög repetitionsfrekvens, som riktar in sig på stora muskelgrupper med fokus på toning och uthållighet.

Fördelar: Effektiv helkroppsträning som bygger muskelstyrka, uthållighet och främjar kaloriförbränning. Utförs i en motiverande gruppmiljö och är lämplig för olika nivåer.
Nackdelar: Korrekt teknik är viktig för att undvika skador.

JUST NU: En månad på köpet

2. Crossfit

En blandning av högintensiva funktionella rörelser som utförs i en stödjande gruppmiljö. Innefattar en mängd olika övningar inom områdena tyngdlyftning, gymnastik och kondition.

Fördelar: Dess fokus på övergripande kondition som främjar styrka, uthållighet och flexibilitet samt den gemenskap det skapar bland deltagarna.

Nackdelar: Intensiteten kan vara utmanande och innebära skaderisker med för hög belastning.

3. Boxercise

En träningsform som blandar boxningstekniker med ett energigivande träningspass. Består av en rad boxningsinspirerade övningar, inklusive slag, fotarbete och bålövningar, ofta tillsammans med en partner.

Fördelar: Ett spännande sätt att bränna kalorier och öka styrkan på, som samtidigt förbättrar din kondition och minskar stress.

Nackdelar: Risk för skador om övningarna inte är utförda korrekt.

4. HIIT

HIIT-klasser är dynamiska, resultatorienterade fitnesspass som kombinerar korta intensiva träningspass med korta återhämtningsperioder. Man utför olika helkroppsövningar, från sprintar och kroppsviktsrörelser till kettlebellsvingar och mer, utformade för att maximera kaloriförbränningen, förbättra hjärt- och kärlkonditionen och bygga styrka.

Fördelar: Tidseffektivt sätt att förbränna kalorier. Ökar kroppens efterbränning på grund av förhöjd ämnesomsättning efter träningen.

Nackdelar: Den höga intensiteten kan vara överväldigande för nybörjare.

5. Vattengympa

Ett konditionspass i pool där man under ledning av instruktörer utför olika träningsövningar i vattnet. Från mjuka rörelser till högintensiva träningspass. Vattnets naturliga motstånd utmanar musklerna, vilket förbättrar styrkan och konditionen.

Fördelar: Låg belastning på lederna, vilket gör det fördelaktigt om man har ledproblem eller andra skador.

Nackdelar: Man behöver tillgång till pool och det innebär generellt sett inte lika intensiv kaloriförbränning som andra typer av pass.

Under vattengympan stärker man kroppen med hjälp av vattnets naturliga motstånd.
Under vattengympan stärker man kroppen med hjälp av vattnets naturliga motstånd. Foto: Getty images

6. Boxning och kickboxning

En spännande blandning av kampsport och träning i grupp. Övningarna innebär en kombination av sparkar, slag och knäslag på kuddar eller säckar, tillsammans med kroppsviktsövningar, för att förbättra den allmänna konditionen och självförsvarsförmågan.

Fördelar: Stressavlastning som förbättrar din koordination och förbränner kalorier. Bygger självförtroende och styrka på ett dynamiskt och kraftfullt vis.

Nackdelar: Kan innebära en skaderisk särskilt för personer med begränsad erfarenhet.

7. Spinning

Dynamisk och effektiv konditionsträning där man under ledning av instruktörer cyklar på stationära motionsscyklar genom en serie intensiva cykelövningar till motiverande musik.

Fördelar: Hög kaloriförbränning samt ökad kondition och styrka i underkroppen. Den energiska atmosfären i klasserna är ofta motiverande.

Nackdelar: Mindre styrketräning för hela kroppen då den har fokus på underkropp, och kan vara ansträngande för dem med knäproblem.

8. Yoga

Yoga är en uråldrig träningsform som med tiden har blivit allt mer populär. Syftet med yoga är att skapa balans i kropp och själ genom olika fysiska positioner, andningsövningar och meditation. Det finns många typer av yoga, men de flesta fokuserar på att stärka kroppen, öka flexibiliteten och minska stress.

Fördelar: Förbättrar flexibilitet, balans, minskar stress och ångest.

Nackdelar: Vissa positioner kan vara utmanande för nybörjare och förbränner inte lika mycket kalorier som mer högintensiva träningsformer.

9. Pilates

En holistisk träningsform med fokus på core-styrka och flexibilitet. Man utför övningar med låg belastning som inriktar sig på specifika muskelgrupper ofta med hjälp utav redskap som mattor och reformers.

Fördelar: Ger förbättrad hållning, ökad flexibilitet och ett starkt core – vilket gör det till ett perfekt val vid rehabilitering av skador och stresshantering.

Nackdelar: Krävs hög frekvens och tålamod för att se resultat och är inte lika kaloriförbrännande som träningsformer med högre belastning.

10. Dansklasser

En livlig och uttrycksfull träningsupplevelse. Det finns en mängd olika dansstilar att välja mellan beroende på preferens och musiksmak. Detta är ett dynamiskt och roligt sätt att träna, förbättra smidighet och uppleva rörelseglädje utöver bara ren träning.

Fördelar: Förbättrad koordination, kondition och ofta ett roligt sätt att stärka självkänslan och boosta kreativiteten. Rolig social aktivitet som hjälper till att utveckla rytmkänslan.

Nackdelar: Kan vara en lång inlärningskurva för nybörjare att lära sig en ny dansstil.

11. Aerobics

En energisk och rytmisk träningsupplevelse där man utför dynamiska, repetitiva rörelser till musik. Ett tillgängligt alternativ för olika nivåer som är ett socialt sätt att hålla sig i form.

Fördelar: Kaloriförbrännande samtidigt som det ökar konditionen och uthålligheten. Främjar en känsla av gemenskap och glädje.

Nackdelar: Krävs regelbunden närvaro för att bibehålla fitnessfördelarna och bygger inte styrka och flexibilitet på samma effektiva sätt som andra träningsformer.

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här