Hur kommer man igång igen efter sin graviditet? Läs mer på Wellobe.

”Hur kommer jag igång efter min graviditet?”

Hej Shirin,
för några månader sedan blev jag mamma till en liten kille. Det är härligt, men samtidigt störs jag av att jag gick upp så mycket i vikt under min graviditet. I vanliga fall kan jag en hel del om kost och träning, däremot kan jag ingenting om hur man kommer igång efter en graviditet. Rätt snart efter förlossningen började jag cykla och promenera, men eftersom jag känner mig svag i ryggen skulle jag gärna vilja träna upp styrkan i den också. Dessutom känner jag bara en minimal separation av magmusklerna, så jag borde väl kunna köra igång ordentligt nu? Jag vet inte, vad tror du?

//Vänliga hälsningar Frustrerad

Shirin Djavidi, PT:
Stort grattis till din lilla bebis! Det första jag tänker är: Ta det lugnt! Om du fortfarande har separerade magmuskler ska du absolut inte träna för hårt, utan låta magen läka ordentligt först. Din kropp håller just nu på att försöka reparera sig efter en 40 veckor lång graviditet och smärtsam förlossning.
Läs även "Så blir du av med dina gravidkilon – hemma"
Min starka rekommendation är att du väntar tills du får ett hundraprocentigt okej från din barnmorska först. Vänta förslagsvis till efterkontrollen, den brukar ligga ungefär åtta veckor efter förlossningen.
Är allt grönt sedan är mitt bästa tips till dig är att börja med långa raska promenader och sedan träna lite lätt med din egen kroppsvikt som motstånd. Vad gäller ryggen så är mitt förslag små rygglyft, det vill säga lägg dig på magen och lyft bröstet lite försiktigt mot taket. Och vad gäller magen så kan du prova att lägga dig på rygg med benen böjda och bara fokusera på att pressa ner ländryggen mot golvet, för att hitta tillbaka till dina magmuskler. Som sagt – skynda långsamt och prioritera ditt nya lilla liv. Jag lovar, med din vilja kommer du att komma i form när det väl är dags.
Har du en annan fråga till någon av våra experter? Bli medlem du med

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här