Hur tränar man med värk? Läs mer här.

”Hur tränar jag med kronisk värk?”

Hej Wellobe,
jag har under många års tid lidit av värk i nacke, axlar och rygg och för några år sedan fick jag diagnosen fibromyalgi. Den gör att jag blir mycket stillasittande, vilket i sin tur har lett till att jag har gått upp mycket i vikt på senare tid.
Nyligen gick jag med i Wellobe för att komma till rätta med problemen och själva kostdelen har fungerat jättebra. Vad gäller motionsdelen är det däremot svårare. Hur ont jag har växlar från dag till dag, men jag tycker det är svårt att hitta en "snällare" motionsform som funkar för mig. Ändå vill jag ju röra på mig i den mån det går och hålla mig i form, så vad skulle du rekommendera för mig?
//Med vänliga hälsningar Annelie

Känner du igen dig? Nå DINA hälsomål – med vår hjälp

Shirin Djavidi, träningsexpert:
Hej Annelie,
välkommen till Wellobe*. Vad skönt att du har fått ordning på kosten. Lite här och lite där, så är du snart i fas. Det är ju viktigt att få ihop både kosten och motionen, för att hitta en bra balans. Du ska inte vara rädd för att röra på dig. Enligt studier så gör det bara gott för kroppen.

Jag kan förstå din problematik med fibromyalgin, men jag är dessvärre inte läkare och kan därför inte ”ordinera” dig något utan att luta mig tillbaka på forskning och studier som jag själv har läst mig till. Det är alltså inte mina ord. Utdraget nedan har jag hittat på Fibromyalgiförbundets hemsida och som jag tror att du kan finna intressant. Lycka till och ta hand om dig. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går.
“Träning förbättrar ens generella välbefinnande och reducerar smärta och ömhet över tid”, säger Lesley M. Arnold, medicine doktor, psykiater och fibromyalgiexpert vid University of Cincinnati College of Medicine i Ohio. ”Vi försäkrar oss däremot om att patienternas smärt- och utmattningssymptom är under kontroll innan vi introducerar träningen. Och sedan uppmuntrar vi dem verkligen att gå långsamt fram och sätta upp rimliga mål.”
För personer med fibromyalgi är alltså lågintensiv träning det bästa alternativet. En studie publicerad i tidskriften Arthritis Research & Therapy fann exempelvis att vattengymnastik kunde förbättra den hälsorelaterade livskvaliteten hos kvinnor med fibromyalgi. Och har man inte tillgång till en bassäng kan promenader, cykling och andra former av lågintensiv träning också ha sina fördelar, enligt Arnold.
Även om läkare en gång trodde att styrketräning kunde förvärra smärtan hos människor med fibromyalgi så tyder ny forskning dessutom på att så inte är fallet. På American Society of Anesthesiologists årsmöte 2008, antyddes att styrketräning kunde ha samma förbättrande effekt på smärta som konditionsträning. 
”Att träning skulle göra en enorm nytta för människor med den här sjukdomen har påvisats både vetenskapligt och genom anekdoter”, säger Lynne Matallana, ordförande och grundare av National Fibromyalgia Association i Ananheim i Kalifornien.
Källa: Fibromyalgiförbundet

Få mer tips och råd som medlem i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även
”Hur håller jag igång träningen som skadad?”
”Hur mjukar jag upp lederna?”

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här