Wellobes träningsexpert visar HIIT.

Nya träningstrenden: HIIT

Att köra så det ryker, på kortast möjliga tid verkar vara den nya trenden. I träningsmun kallas det Hög Intensiv Intervall Träning – HIIT.

Trenderna följer oftast vår livsstil och om vi ser till hur vi lever i dag är det inget undantag. Träningen i dag ska helst vara enkel, gå snabbt, vara effektiv och ge omedelbara resultat. Och enligt en undersökning vid American Collage of Sports Medicine i Indianapolis i USA toppar Hög Intensiv Intervall Träning (HIIT) listan över träningstrender hösten 2014*. Fördelen är att den typen av träning ger positiva effekter på såväl konditionen som styrkan – och att resultaten dessutom kommer snabbt.

Skapa ditt eget pass hemma

Trenden med korta, högintensiva pass lever alltså vidare och stämmer väl överens med utbudet på de svenska träningsanläggningarna. Klasser som cirkelträning, olika express- och ”performanceklasser” samt 30-minuters-pass blir bara fler och fler.

Mycket av träningen flyttas dessutom ut i naturen. För ett HIIT-pass behövs inte heller alltid en ledare. Med lite fantasi kan du lätt skapa ett eget pass hemma, och vara både färdigtränad och nyduschad inom 30 minuter.

”Det enda du behöver är trots allt bara dig själv”

På andra plats i undersökningen ligger styrketräning med den egna kroppsvikten, någonting som även det speglar det höga tempo som så många i dag lever i. Att bara stanna till vid en bänk eller ett träd och göra några styrkeövningar när du ändå är ute och går eller springer, är både effektivt och smidigt. Det enda du behöver är trots allt bara dig själv.

Investera i din hälsa du också!

Komplettera med mental träning

Andra träningsformer som kommer högt upp på listan är klassisk styrketräning, enskilda pass eller grupp-pass med en personlig tränare, samt även funktionell träning och yoga.

Trots att HIIT-passen toppar listan kompletteras dem med andra ord alltid med någon form av mental träning. Tidigare trender som zumba och barfotalöpning syns inte till alls, helt klart är det snarare "back to basics" som gäller.
* Undersökningen baseras på insamlad information från drygt 4 000 professionella fitnessutövare från hela världen.
Vill du ha mer regelbunden läsning om mat, motion och motivation? Kolla här

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här