Soffpotatis, mellanmjölk eller maratonlöpare.
Testa vilken träningstyp du är i vårt enkla personlighetstest.
Svara på 10 enkla frågor nedan om träning – och var ärlig.
Nå din målvikt – med våra verktyg
Vi är alla olika, på väldigt många olika sätt. Men en sak har vi gemensamt: Vi behöver alla röra på oss för att hålla oss friska och starka. Är du inte fysiskt aktiv kommer det förr eller senare att slå tillbaka på dig. En sund och aktiv livsstil kommer du däremot långt med. Så känner du att du behöver göra en förändring – gör den redan i dag.
Det här är inte något vetenskapligt test, men det kan ändå ge en fingervisning på hur du ligger till med din fysiska hälsa.
1. Hur många gånger i veckan tränar du?
a) Runt tre dagar eller mer.
b) Färre än tre dagar.
c) Någon gång i månaden.
2. Vilket av följande alternativ stämmer in på din träningstyp?
a) Jag tycker om att ta ut mig så att jag blir genomblöt av svett.
b) Det viktigaste för mig är att det är roligt, inte effektivt.
c) När eller om jag tränar gör jag det i ett lugnt tempo.
3. Hur ofta tar du trapporna istället för hissen?
a) Varje dag vart jag än ska. Jag tar alla tillfällen jag kan.
b) Om det finns en trappa tar jag den. Men jag letar inte ihjäl mig för att hitta en.
c) Jag tar alltid hissen eller rulltrappan. Jag tycker det är jobbigt att bli svettig.
4. Hur ofta styrketränar du?
a) Två gånger i veckan eller mer.
b) En till två gånger i veckan.
c) Aldrig.
blimedlem:Nå din målvikt – med våra verktyg
5. Har du bra balans?
(Stå på ett ben och blunda. Hur länge klarar du det?)
a) 60 sekunder eller längre.
b) Cirka 30 sekunder.
c) Cirka 10 sekunder eller kortare.
6. Får du till någon form av vardagsmotion varje dag?
a) Jag promenerar, cyklar eller liknande 30 – 60 minuter per dag.
b) Det varierar, men det blir i alla fall 20 – 30 minuter per dag.
c) Jag hinner ofta gå från min dörr till bilen och sedan från garaget till jobbet för att ta hissen. Så det blir inte mycket vardagsmotion.
7. Hur många armhävningar klarar du (på fötterna)?
a) 20 stycken eller fler.
b) Fem till tio stycken.
c) Inga på fötterna, men jag klarar några på knäna.
8. Hur länge klarar du av att sitta i jägarstolen?
(Stå med ryggen mot en vägg, ha benen i 90 graders vinkel och stå still.)
a) 3 minuter eller längre.
b) 10 sekunder till 3 minuter.
c) 10 sekunder eller mindre.
9. Hur ser en bra helgdag ut för dig?
a) Jag vaknar innan familjen och tar en promenad, cykeltur eller joggingrunda. På hemvägen köper jag nybakat bröd till frukost. Och under dagen spelar jag golf, tennis eller badminton, åker till simhallen eller någonting annat med familj eller vänner.
b) Det beror på hur fredagskvällen såg ut. Ibland tar jag sovmorgon hela dagen, ibland sticker jag till gymmet innan jag gör någonting annat. Men som sagt, det beror på.
c) Jag skulle aldrig i livet få för mig att träna på helgen, det är ju min enda lediga tid! Då går jag hellre ut och äter en lång lunch eller middag med nära och kära, eller intar soffläge med en stor godisskål framför en film.
10. Vilken träningstyp är du? Du tycker...
a) .... att träna flera gånger i veckan och ha en god kondition, både fysiskt och mentalt.
b) ... att ta en promenad till jobbet, och gå på gymmet någon gång i månaden.
c) Jag gillar inte att svettas och därför räcker med en långpromenad till helgen. På veckorna hinner jag inte och när jag kommer hem från jobbet är jag för trött.
Nå din målvikt – med våra verktyg
Grattis! Du går verkligen all in och prioriterar din hälsa. Att känna sig slutkörd i musklerna är inga problem för dig, snarare ett kvitto på att du har gjort någonting bra för din kropp. Vill du utmana dig ännu mer kan du testa Power Grit, Speed n sports, Body attack eller anmäla dig till en tävling som till exempel Tough Viking som en extra morot. Tänk också på att försöka hitta en bra balans genom fysisk och mental träning, så låt hjärnan ta semester ibland med yoga, meditation eller stilla skogspromenader.
Du har hamnat i lagomzonen, där de allra flesta också befinner sig. Det är inget fel alls, men om du vill må ännu bättre kan du testa att växla upp ett snäpp. Du kommer snabbt att märka att små förändringar gör stora skillnader, så börja långsamt med maten och träningen. Våga även testa lite nya saker istället för att gå i samma gamla mönster. För det är först när du överraskar din kropp och går utanför din bekvämlighetszon som du ser riktiga resultat. Bara att testa en ny frukostvana eller att ta en omväg till fots till jobbet kommer att göra skillnad.
Oj oj oj… Dags att rycka upp dig. Det är aldrig försent att byta vanor – tvärtom. Men vänta inte mer utan börja nu. Du har allt att vinna. Ta exempelvis en promenad och fundera över hur du vill att ditt liv ska se ut. Vill du hålla dig frisk och stark? Vill du undvika stela leder, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar, och diabetes typ 2? Vill du sova bättre, få friskare hud, får ett starkare hjärta, bättre balans och mer ork? Vill du leva länge? Om svaret är ja är det just en aktiv livsstil du ska ägna dig åt, tillsammans med sund och bra mat i lagom mängd. Så kavla upp ärmarna och kör så det ryker!
Wellobe* startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003, då under namnet Viktklubb. Som medlem får du en individuellt anpassad kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till tusentals kaloriberäknade recept, träningsprogram och filmer, dina egna framsteg i grafer samt tips, råd och stöd ifrån några av Sveriges ledande hälsoexperter. Och behöver du extra pepp har vi ett sprillans nytt medlemsforum.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.