Det här ska du tänka på när du tränar i värme

Träning i värme får vissa att jubla och andra att suckande dra sig undan allt som handlar om att röra på sig mer än nödvändigt.
Värmen påverkar kroppen även om det inte är höga temperaturer så sker det saker i kroppen som påverkar orken och prestationen.

Kroppen, hjärtat men också psyket får jobba hårdare när det är varmt. Det är inte läge att jaga personbästa, det är bättre att spara till en molnig och lite kyligare dag. 

Den effektivaste nedkylningen för en kropp i värme sker när svetten lämnar huden och avdunstar ut i luften. Är det varmt så får vi problem med vätskebalans och temperaturreglering, ju högre ansträngning desto större problem. Brist på vätska påverkar prestationen direkt. Själva värmen gör att vi blir långsammare redan runt plus 18 grader så sjunker prestationen med 1,5-3 % visar studier gjorda på resultat från Maratonlopp. 

JUST NU: En månad på köpet

Viktiga tips vid träning i värme

  • Lägg träningen tidigt på morgonen eller på kvällen då det är svalare
  • Känns det tungt i värmen så skippa att träna stenhårt och sänk tempot
  • Skydda huvudet med keps
  • Använd solskydd och tunna kläder
  • Börja dagen med att vätska upp dig, under natten förlorar vi vätska. Fyll på med vatten det första du gör. 
  • Drick vatten innan och efter passet men även under träningen om det är varmt
  • Vid längre pass fyll på med vätskeersättning, finns att köpa färdigt men är också enkelt att blanda själv.  
  • Avsluta träning med att ta ett svalkande dopp eller dusch
  • Barn och äldre är extra känsliga för värme

Finns det fördelar att träna i varmt klimat?

Ska vi inte bara strunta i att röra oss för mycket om det är varmt, kanske någon undrar nu? Det finns faktiskt fördelar att träna i värme som gör dig starkare på sikt.
Exponering av solljus antas ha en positiv effekt som ger mer syresatt blod till de arbetande musklerna. Det gör att du orkar ta i lite mer och även hålla på längre. 

Det finns flera sätt för kroppen att kyla ned sig själv, bland annat genom att leda blod från våra inre delar till huden för att kyla ned oss. Ju mer vi tränar i värme desto bättre blir vi på att kyla ned oss och hjärnan förutser tidigare vad som behöver göras. Tränar vi mycket i värme så ökar blodvolymen, mer blod betyder mer syre till musklerna och större mängd som kan kyla ner kroppen. Redan efter en veckas träning i värme så märks effekten. 

Njut av att träna i värmen på din nivå och undvik de varmaste timmarna, se till att du har vätska i kroppen och med dig på passet, skydda huden och huvudet, ta inga rekord och känn glädjen i att din kropp får utmanas på nya sätt. 

Källa: Studie, publicerad i Medicine & Science in Sports & Exercise
Källa: Studie från University of West Scotland.

Följ oss för mer inspiration
Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här