Sätter sig allt du äter direkt runt midjan?
Stressar du mer, sover mindre och har mer ont?
Då kan du vara på väg in i eller ha uppnått klimakteriet.
Känner du igen dig? Få hjälp med din klimakterievikt
Klimakteriet eller övergångsåldern, med alla sina hormonella förändringar kan vara skrämmande, men är absolut inte farliga. Däremot kan det underlätta att förstå varför din kropp beter sig som den gör. Nedan svarar Leila Söderholm, motivationsexpert på Wellobe*, på de vanligaste frågorna om klimakteriet.
Problemen kan komma smygande och vara svåra att sätta fingret på. Någonstans efter 35 år så startar förklimakteriet där humöret kan svikta från vecka till vecka. Kanske pendlar du mellan att bli lätt upprörd, ha nära till tårar, bli väldigt arg eller tvärtom känna dig håglös. Kanske är mensen fortfarande regelbunden, ja då är det lätt att missa kopplingen mellan det sviktande humöret och förklimakteriet.
I takt med att östrogennivåerna sjunker någonstans mellan 45 till 55 års ålder är det vanligt att överflödigt fett parkerar sig runt midjan eller på ryggen istället för på rumpan, höfterna och låren. Det beror på att ämnesomsättningen sjunker och muskelmassan minskar, trots att livsstilen kanske ser likadan ut som tidigare. I och med det smyger sig övervikten på, samtidigt som kläderna inte sitter som de brukar.
I övergångsåldern är det vanligt att kroppen börjar svara på ett annat sätt än vanligt. Några exempel på det är att man blir mindre stresstålig, att man sover sämre samt att man upplever med smärta och värk. Kroppen blir också mer känslig för socker, det vill säga ”snabba kolhydrater” – och det är därför du lättare går upp i vikt.
Är du i klimakteriet och behöver hjälp? Bli medlem
Har du gått upp i vikt är det lätt att få panik, men vad du än gör: Svält inte dig själv! Satsa istället på näringsrik mat som gör håller dig mätt längre, såsom protein, hälsosamma fetter och grönsaker med grova kolhydrater och mycket fibrer. Dra samtidigt ner på processad mat, såsom sötsaker, fikabröd, bröd, vitt ris och pasta. Minimera småtätandet och försök äta tre huvudmål per dag. Att hålla blodsockret stabilt genom att inte äta för ofta och låta organen vila och ta hand om det du har ätit är ett effektivt sätt att tackla din nya klimakterievikt.
I klimakteriet blir vi mycket känsligare för stress, samtidigt som vi lättare får ett påslag av stresshormonet kortisol – vilket bidrar till en ökad fettinlagring. Undvik därför långa, pulshöjande pass flera gånger i veckan. Många kvinnor i klimakteriet upplever det tvärtom bättre med träning som lugnar ner, som till exempel promenader i skogen eller lågintensiva styrketräningspass med en rad korta pulshöjare, två till tre gånger i veckan.
Få fler tips på hur du ska träna i klimakteriet – som medlem
Som sagt, så blir vi i klimakteriet mycket känsligare för kortisol. Våga därför att stanna upp och vila oftare. Sätt dig exempelvis ner och ”bara glo”, när du kan. Att vara i nuet, njuta av stunden och reducera listan med måsten ger lugn och ro. Varva även ner innan sängdags och sikta på att försöka få minst åtta timmars sömn.
Så går du ner i vikt i klimakteriet
13 tecken på att du är i klimakteriet
I klimakteriet? Därför går du lättare upp i vikt
Så påverkar hormonerna din vikt
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.