2020 bytte Viktklubb namn till Wellobe.
2020 bytte Viktklubb namn till Wellobe. Foto: Wellobe/Getty images.

”Därför fungerar Wellobe”

År 2003 blev Viktklubb (idag Wellobe) först ut med svensk viktminskning på webben. I dag har 500 000 medlemmar provat gått ner i vikt.
– Du kan gå ner ett kilo per vecka – det vet vi, säger Stephan Rössner, kostdoktor och professor emeritus vid Karolinska Institutet.

Känner du igen dig? Bli medlem i Wellobe

Vi äter allt onyttigare, samtidigt som vi aldrig har haft så mycket kunskap om vad som är bra för oss. Vi köper allt mer färdiglagat, samtidigt som vi frossar i matlagningsprogram som hyllar råvarorna. Vi rör oss allt mindre, samtidigt som våra mobiler svämmar över av träningsappar. Hur mår vi svenskar egentligen?

Sådär, va? I dag är nästan varannan svensk överviktig. Sedan början av 1980-talet har vi svenskar i snitt blivit 2 centimeter längre och hela 7 kilo tyngre. Och mer än varannan man och drygt fyra av tio kvinnor i Sverige lider idag av övervikt eller fetma, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån (1).

JUST NU: En månad på köpet

Landets första svenska viktklubb

Övervikt och fetma är en av mänsklighetens snabbast ökande folkhälsoproblem. Det var det dessvärre redan år 2003, när Aftonbladet med ny digital teknik i ett nära samarbete Överviktsenheten på Karolinska Institutet, utvecklade landets första viktminskningstjänst på webben: Viktklubb (2).

Målet: Att hjälpa folk att gå ner i vikt – snabbare

På Överviktsenheten var väntetiderna långa. Men med den nya viktklubben kunde man ge alla som sökte hjälp ett alternativ direkt – med samma vetenskapliga metod. Sedan 2003 har dock tjänsten utvecklats till att både bli enklare och mer tillgänglig. Bland annat i form av en mobilapp för viktnedgång som gör att man kan logga sin mat och motion – oavsett var man befinner sig. Man kan också scanna sin mat och få upp såväl näringsinnehåll som kalorimängd – redan i butiken.

Behåller den nya vikten

I dag har över 500 000 svenskar provat tjänsten. Och för många blir livet aldrig sig likt igen. De har nått sina idealvikt – och lyckas också hålla sin nya vikt.
– För att gå ner i vikt och behålla sin nya vikt måste man stå ut i det långa loppet. Och till skillnad från de flesta andra dieter gör man det med Wellobe, säger Stephan Rössner, kostdoktor och professor emeritus, som var med och utvecklade tjänsten.

Stephan Rössner, kostdoktorn som var med och grundade Viktklubb (idag Wellobe).
Stephan Rössner, kostdoktorn som var med och grundade Viktklubb (idag Wellobe). Foto: Wellobe.

Så fungerar Wellobe

I grunden handlar sund viktminskning om en enda sak: Att göra av med lite mer energi än du får i dig. Det svåra är att veta hur man räknar kalorier. Men det fina är att du som medlem i Wellobe får allting uträknat åt dig.
Det är också vi som stöttar, peppar och ger dig råd – med några av Sveriges främsta hälsoexperter. Både när du som allra mest behöver det och när du bara vill dela med dig av dina framgångar. Och detta kan vi faktiskt garantera: Tillsammans blir det både enklare och roligare. Du kan räkna med oss! Läs mer nedan om vad du får som medlem i Wellobe.

Det får du i Wellobe

  • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
  • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
  • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
  • Planerade veckomenyer med kostscheman
  • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
  • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
  • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
  • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
  • Ett digitalt medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation

Varmt välkommen till oss!

Läs även

Så startade viktklubben Wellobe

Kom igång med Wellobe

Så fungerar Wellobe’s mobilapp

FAQ Wellobe

Omdömen om Wellobe

Källor

  1. Samuelsson, Charlotte. Varannan svensk har övervikt eller fetma (181009) https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/varannan-svensk-har-overvikt-eller-fetma/(Hämtad 221020)

2. Kihlström, Linnéa. Aftonbladets Viktklubb blir Wellobe (200310) https://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/aftonbladets-viktklubb-blir-wellobe/ (Hämtad 221020)

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här