Vi rekommenderar inte minderåriga att gå ner i vikt. Däremot kan föräldrar ha hjälp av Wellobe för att se över familjens kosthållning.
Vi rekommenderar inte minderåriga att gå ner i vikt. Däremot kan föräldrar ha hjälp av Wellobe för att se över familjens kosthållning. Foto: Colourbox.

Svensk metod mot barnfetma slår världsrekord

Vart femte svenskt barn lider av övervikt eller fetma.
Fortsätter det i vuxen ålder ökar det risken för en mängd sjukdomar.
Nu har en svensk föräldrakurs mot barnfetma släppts.

Behöver du gå ner i vikt? Testa vår smarta app
Positiva tips och knep kring vardagsutmaningar i föräldraskapet. Frågor om vad som är lagom stora portioner, rimliga gränser för skärmtid, hur man får släkten att servera nyttig mat och barnen att röra sig mer. Det är insatser som har visat sig kunna minska barns fetma med i snitt 0,54 BMI vilket är världsrekord, skriver Sveriges radio.

”Vi var jättenöjda”

Till en början var vissa föräldrar som deltog i kursen oroliga för kaloriräkning och ätstörningar, men i slutändan blev de positivt överraskade.
– Vi var jättenöjda när vi kom därifrån. Och visst har det gett resultat kring viktkurvan helt klart, säger två anonyma deltagare, till Sveriges radio.
Nu ska metoden kompletteras med en mobilapp med dagliga hälsotips på 300 familjer med barn i tvåårsåldern i Stockholm, Rumänien och Mallorca.

Ökad risk för sjukdom i vuxen ålder

Omkring vart femte svenskt barn idag lider av övervikt eller fetma. Fortsätter det i vuxen ålder ökar det risken för en mängd sjukdomar såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom, cancer, ledvärk samt psykisk ohälsa.
Källa: Sveriges radio
Vi rekommenderar inte minderåriga att använda vår tjänst. Däremot kan föräldrar ha stor hjälp av den för att se över familjens kosthållning överlag.

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här