Vem drömmer inte om att gå ner i vikt snabbt, enkelt och smärtfritt?
I dag finns en mängd kosttillskott som utger sig för att kunna åstadkomma det.
Men vissa är direkt skadliga och därför skärper Livsmedelsverket nu reglerna.
KOLLA: Hur mycket kan du gå ner i vikt med våra verktyg?
Kosttillskott är i dag ett vitt begrepp som omfattar såväl vitamin- och mineraltillskott som detox- och viktminskningsprodukter. Vissa ämnen har dock medicinska effekter, vilket gör att de egentligen ska klassas som rena läkemedel. Andra, särskilt dem i prestationshöjande tillskott och viktminskningsprodukter, är rent skadliga. Livsmedelsverket ger därför nu ut en kontrollhandbok som klarlägger såväl kraven för tillverkning, hantering och försäljning av kosttillskott i Sverige.
– Det här är ett relativt nytt område som vi tidigare inte har så stor kompetens kring och därför har det fram till 2003 inte heller funnits några regler för kosttillskott. Nu har behovet av effektiv kontroll ökat och då ska handboken utgöra ett permanent, offentligt verktyg att stödja sig mot för de kommunala kontrollmyndigheterna, men även för företagarna runtom i landet, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Många viktminskningsprodukter innehåller ämnen som anges vara fettförbrännande och minska aptiten, såsom nikotinsyra, koffein, synefrin, grönt te, forskolin samt diverse fiberprodukter. Men när det exempelvis gäller synefrin, som kemiskt sett liknar efedrin, bedömer Livsmedelsverket att doser på mer än 40 mg per dag eller produkter som innehåller både synefrin och koffein, är en klar hälsorisk. De kan nämligen påverka såväl hjärt- och kärlsystemet, ge högt blodtryck och öka risken för hjärtrytmrubbningar.
Även för prestationshöjande medel skärps kraven. Att vissa substanser är förbjudna inom idrotten gör dock inte att de automatiskt kan förbjudas i livsmedelslagstiftningen. Påträffas ändå produkter med sådana substanser bör dessa anmälas till polisen. Och påträffas påståenden om att kosttillskott har samma effekt som de som anges i dopningslagen så ska även de hanteras som otillåtna hälsopåståenden.
Huruvida antalet otillåtna kosttillskott i Sverige har ökat eller minskat på senare år finns det dessvärre inga siffror på. Eftersom det är landets kommunala miljöförvaltningars ansvar att kontrollera saknas nämligen gemensamma register.
– Vad vi på Livsmedelsverket däremot vet är att marknaden för det här segmentet har ökat enormt, såväl ekonomiskt som antalsmässigt sätt. Och utifrån det kan man väl utgå från att även bristerna är proportionellt flera, även om de flesta företag vill göra rätt, säger Petra Bergkvist.
Så vad ska man tänka på som konsument av sådana här typer av produkter?
För det första kan det finnas risker med att privatimportera kosttillskott över nätet från länder utanför EU, eftersom de då bara uppfyller exportländernas krav – eller inte alls, menar Petra Bergkvist. Och väljer du att göra det ändå bör du vara medveten om att det inte finns någon som tar ansvar för produkterna som du petar i dig.
– För det andra bör du vara noga med att bara handla från företag som är tillförlitliga. Vid köp på internet gör du exempelvis det genom att kolla upp vad företaget heter och var det ligger. Vi får nämligen ofta indikationer på att man inte kan kontakta företag bakom tillskott som det har varit trassel med. I stället kommer man bara till en anonym söksida där man ombeds mejla. Undvik därför även att handla över nätet från adresser som inte är svenska eller som uppger sig för att svenska, men uppenbart inte är det.
För det tredje, menar Petra Bergkvist, bör man heller aldrig köpa produkter som låter lite för bra för att vara sanna – som till exempel utlovar snabba och mirakulösa resultat.
– Vi pratar ju inte läkemedel här, utan om en kategori för mat. Och ingen sorts mat har väl någonsin kunnat ge så snabba effekter. Ytterligare en orsak till att tveka inför kosttillskott är att de allra flesta av oss, även idrottare, får alla de näringsämnen som kroppen behöver via vanlig, varierad mat. Och i lagom mängder dessutom.
*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.