Josefine Jonasson, leg. dietist, tipsar om hur du slutar jojobanta.
Josefine Jonasson, leg. dietist, tipsar om hur du slutar jojobanta. Foto: Magnus Liam Karlsson/Getty images.

Så undviker du jojobantning

Har du jojobantat sönder din ämnesomsättning och gjort det omöjligt att gå ner i vikt? Nej. Ingenting är omöjligt, inte ens att gå ner i vikt. Här är dietistens tips.

Få ordning på din form – med våra verktyg

Vad är det egentligen som gör att man hamnar i den där jojobantningen? Ofta kan det bero på att du går ner snabbt i vikt genom att äta alldeles för lite. Kilona rasar och du får en omedelbar återkoppling på att det du gör är bra. Motivationen ökar och du kanske till och med får ork och energi att göra ytterligare åtstramningar med fler tappade kilon som belöning.

Inte bara fett du går miste om

Problemet är att du sällan orkar hålla samma stränga regim någon längre tid. Dessutom tappar du onödigt mycket muskelmassa genom att sänka ditt energiintag så mycket. Det är alltså inte bara fettmassa du går miste om, utan också muskler.
När du väl är i mål och släpper lite på tyglarna går många dessutom ofta upp i vikt. Mentalt är det tufft när man plötsligt inte får det där motiverande kvittot längre. Sakta men säkert fortsätter man uppåt.

JUST NU: En månad på köpet

Mindre muskler = Lägre förbränning

Effekten? Eftersom fett inte behöver lika mycket energi som muskler minskar förbränningen. Man har helt enkelt blivit lite fetare, lite mindre muskulös och dessutom sänkt sin förbränning. Och äter du samma energimängd som innan viktnedgången går du upp ännu mer i vikt.

Nu är NU

Så hur undviker man att hamna i den här onda cirkeln? Lösningen stavas tålamod och acceptans. Det fösta du måsta göra är nämligen att acceptera att du är där du är. Det betyder inte att du måste stanna där, bara att det är därifrån du startar. Det spelar alltså ingen roll om du vägde 10 kilo mindre för ett halvår sedan. Det var då och att gräma dig gör dig bara nedstämd. Nu är nu.
Acceptera var du är just nu…
… och börja där. Att inte göra det är som att boka ett flyg från Växjö till Stockholm när man befinner sig i Malmö. Man kommer inte iväg. Och man kommer framförallt inte fram.
Ha tålamod
Gå inte på löften om supersnabba resultat och tänk att ”låter det för bra för att vara sant är det oftast det”. Tänk på just hur en ”jojo” beter sig.
Skapa rätt balans
Försök kombinera ett minskat energiintag med ökad fysisk aktivitet. Att träna styrketräning när du går ner i vikt är exempelvis jättebra för att minska muskelförlusten.
Motivera dig själv
Fokusera på det du gör och fastna inte vid resultaten på vågen. Den ger inte alltid det mest rättvisa måttet. Använd hellre spegeln, kläderna och framförallt din känsla och ditt mående. Mår du bättre har du fått det allra bästa kvittot – oavsett vad vågen visar.
Fortsätt väga dig…
… även om du har nått ditt mål. Om det är en gång i veckan eller en gång i månaden spelar mindre roll, det viktiga är att du har lite koll så att du inte vare sig går ner eller upp för mycket. För ju tidigare du kan ta ett omtag, desto bättre. Du kanske hittar andra sätt att ha samma koll och det är förstås lika bra.

Behöver du hjälp med DIN hälsa?

Wellobe startade i samarbete med Karolinska Institutet år 2003. Som medlem får du en individuell kostplan, loggbok och mobilapp så att du kan hålla koll på hur många kalorier du äter och göra av med. Du får även tillgång till vår bank med tusentals kaloriberäknade recept, kan ta del av träningsprogram och filmer, följa dina framsteg i grafer samt få tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande mat-, motions- och motivationsexperter. Och behöver du extra pepp kan du alltid besöka vårt medlemsforum. Varmt välkommen!

Bli medlem

Sofia E. Yoo

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här