Hur unnar man sig lagom? Här är våra tips.

Konsten att unna sig lagom

Hur unnar man sig egentligen lagom?
Strikta regler för lördagsgodis eller äta onyttigt lite när som helst?
Så här ser Klara Edlund, psykolog på Wellobe, på saken.

Känner du igen dig? Nå din målvikt – med våra verktyg

Självklart får man unna sig godis och andra onyttigheter då och då trots att man har valt ett hälsosamt liv. Men hur gör man för att unna sig lagom? Och hur strikt ska man vara?

Bestäm när och var

Enligt Klara Edlund är det bra att ha regler, medan förbud bara är dumt.
– Att ha flexibla regler kring sötsaker och "onyttigheter" kan vara klurigt och svårt. Det är en utmaning för många, inte bara här på Wellobe. Det trixiga med regler kring mat och ätande är att hitta flexibilitet kring planeringen. Å ena sidan behöver man ha en ganska noggrann planering för vad och hur man skall äta, å andra sidan behöver man vara uppmärksam på att man inte förbjuder sig själv att äta något. Har man strikta regler kring ätande, är mitt förslag att man försöker "lätta upp" reglerna lite grann. Bestäm dig för i vilka sammanhang du skall äta sötsaker och "onyttigheter" - gärna tillsammans med andra så att du inte riskerar att äta för mycket. Bestäm ungefärlig mängd - inte exakt på grammet.

JUST NU: 50% rabatt

Ät sötsaker - när du är mätt

När är det då bäst att äta onyttigheter som tex kakor, chips och godis? Och är det bra att planera in ett träningspass före eller efter dagen man äter, som kompensation?
– Ett bra knep är att bestämma sig för i vilka sammanhang man skall äta sötsaker och "onyttigheter". Det tex bra att äta tillsammans med andra så att du inte riskerar att äta för mycket. Bestäm ungefärlig mängd - inte exakt på grammet. En annan viktig riktlinje är att alltid äta sötsaker när du är mätt, d.v.s. efter måltid. Det hjälper dig att bli nöjd efter den mängd du bestämt dig för att äta. Vissa använder träning som kompensation för vad de ätit, men det är väldigt viktigt att man inte planerar och tränar på basis av vad du ätit. Planera istället träningen utifrån dina mål och ditt mående, likaså med kosten. Njut av sötsaker när du planerat för dem och fortsätt prioritera din hälsa med hjälp av din kost och din träning.

Få mer tips och råd – som medlem i Wellobe

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din längd, vikt och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan nå din idealvikt.

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här