Magnus Andersson/Wellobe

Upp till bevis! Så effektiv är Wellobe – egentligen

I dag finns en uppsjö av moderna viktminskningstjänster.
Men vad avgör egentligen vilka som är mer trovärdiga än andra?
För att säkra kvaliteten på vår egen tjänst har vi låtit Madeleine Svensson, medicine doktor i Hälsovetenskap, betygsätta oss.

Nå din målvikt - med vår metod
Trendiga dieter och quickfixes. Och så webbaserade viktminskningsprogram och mobilappar – i tusentals. I denna djungel av tjänster som erbjuds i dag är det inte alltid lätt att veta vilka som verkligen fungerar och inte. För självklart skiljer de sig åt, menar Madeleine Svensson.
– Exempelvis bad jag en av mina studenter att kolla hur många kost-, tränings- och hälsorelaterade mobilappar som fanns. Svaret var 13 500. Men bara någon enstaka app var vetenskapligt förankrad, så det tycker jag är Wellobes absolut starkaste sida, säger hon.

Nå din drömvikt med oss!

Doktorns betyg på Wellobe (f d Viktklubb)

* Den vetenskapliga förankringen

– Precis som jag nämnde så tycker jag att det mest unika är att ni har en vetenskaplig förankring. För det första så startades Wellobe av forskare och hälsoexperter vid Karolinska Institutet, vilket förutsätter en hög nivå och vetenskaplig förankring. Det skapar en tillförlitlighet som få liknande tjänster har i dag. För det andra så använder ni idag både legitimerade dietister och läkare som är specialiserade på övervikt och fetma, samt även andra tillförlitliga experter inriktade på motivation och motion.

* Tillgängligheten

– När man går igenom en stor livsstilsförändring är stöd A och O. Därför tycker jag att en annan stor fördel är er tillgänglighet. Det är inte som hos läkaren där du måste anpassa dig till vissa öppettider. Eftersom läkare dessutom har så begränsade tider hinner de oftast bara behandla symptomen – och inte orsakerna. Så på Wellobe kan ni fylla många luckor som inte den traditionella vården kan.
– Som medlem kan man när som helst logga in på Wellobe via datorn eller appen. Där använder ni en form av "lifelogging" som innebär att man som medlem dagligen kan logga sin mat och motion. Därmed kan man också följa sin utveckling och framför allt få kontroll över sina hälsovanor.

* Interaktiviteten

– Forskning visar att internetbaserade viktminskningsmetoder som är interaktiva är mer framgångsrika än icke-interaktiva metoder som enbart syftar till att informera. På er sida kan man både klicka sig fram, få feedback på det man gör och när som helst gå tillbaka och förändra uppgifter som man har fyllt i. Kanske loggar man till exempel en äppelkaka och därefter bara ett äpple. Då ser man väldigt tydligt vad skillnaderna i antalet kalorier blir, vilket betyder att er sida såväl har en utbildande funktion som ett roligare användningssätt.
Kolla: Så här tycker medlemmarna själva

* Den personliga återkopplingen

– En framgångsfaktor som jag tycker att ni har lyckats riktigt bra med är även er personliga återkoppling till medlemmarna, som exempelvis via era meddelanden. Att skriva ”Hallå Anna, jag ser att du har gått ner si och så mycket den här veckan. Bra jobbat, fortsätt så!” är en stor styrka. För skickar man skräddarsydda och personliga meddelanden på det sättet snarare än bara ren information, känner individen att den som sitter där borta på andra sidan faktiskt har blivit uppmärksammad. Och det är jätteeffektivt.

* Effekten av påminnelser

– Även påminnelser fungerar bra som personlig återkoppling. Och där har ni också gjort ett väldigt bra jobb! Jag har exempelvis sett att man som medlem kan få meddelanden i stil med ”Hej, vi saknar dig och dina resultat”. Och ju fler påminnelser, desto högre effekt – det har jag själv sett bevis på i min egen forskning.

* Den sociala förankringen

– Precis som jag tidigare sade är socialt stöd A och O – på forskarspråk brukar vi kalla det "peer support". Och till skillnad från andra, liknande tjänster som bara har en eller två funktioner, serverar ni ett smörgåsbord av möjligheter – från en loggbok för kost och motion, till menyförslag, recept och intressanta artiklar. Kanske allra viktigast är Mötesplatsen där man kan interagera med andra medlemmar. Dessutom kan man själv välja vilka funktioner man vill använda och när, och de behoven förändras troligen beroende på var man befinner sig i förändringen. Kanske behöver man exempelvis mer kunskap från menyerna och recepten i början och mer socialt stöd från Mötesplatsen mot slutet.
Låter Wellobe som något för dig? Kolla här

Det här får du som medlem

 • En mobilapp och loggbok som räknar alla dina kalorier
 • Ett rekommenderat kaloriintag per dag
 • Dina personliga framsteg i grafer och diagram
 • Planerade veckomenyer med kostscheman
 • En bank med tusentals kaloriberäknade recept
 • Tillgång till alla våra träningsprogram för online-träning
 • Tips, råd och stöd av några av Sveriges ledande hälsoexperter
 • Ett välbesökt medlemsforum med andra likasinnade
 • Ett medlemsmagasin med fokus på mat, motion och motivation
  Varmt välkommen till oss!

Följ oss för mer inspiration

Wellobe på Facebook
Wellobe på Instagram

*Viktminskning är individuell så vi kan inte garantera hur mycket/snabbt du når ditt mål. Det viktiga är alla hälsofördelar. Vi tar avstånd ifrån osunda ideal och bantningskurer, och rekommenderar inte kaloriräkning som underviktig, sjuk eller gravid. Läs mer i våra användarvillkor.

Räkna ut när du kan nå din målvikt

Fyll i din vikt, längd och målvikt så får du veta ditt BMI och vilket datum du kan vara i mål. Läs mer om BMI

cm
kg
kg
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här
Wellobe är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här